Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

A nap képe: Szószék a mohácsi Fogadalmi templomban

2018. július 23. - Mohácsi Örökségvédők

A MOHÁCSI MOZAIKOS SZÓSZÉK 

A Fogadalmi templom hatszögletű szószéke a szentély és a templomhajó határára épült meg 1945-ben. El sem lehet képzelni a templombelsőt az arany háttérben ragyogó angyalok, a galamb és a hit-remény-szeretet szimbólumainak látványa nélkül, pedig hét évig csupaszak voltak kezdetben a falai. Először a homlokzatra kerültek fel a mozaikok 1952-ben, majd a háttér mozaikjai három évvel később. (A mozaikokról részletesen korábbi Szólj, szószék! c. cikkünk foglalkozik.) Árkayné Sztehló Lili (1897–1959) üvegfestő tervei alapján Kolbe Mihály (1907–1990) festőművész késztette el a szószék mozaikjait. Kolbe Mihály, városunk rajztanára növendékeit is bevonta a munkálatokba, és az egyik kedves tanítványának, Sárkics Györgynek (1937–2009) – özvegye elmesélése szerint – Misi bácsi megengedte, hogy egymaga rakja ki a képen látható jobb oldali angyalt. A mozaikok kivitelezéséért Kolbe Mihály volt a felelős, mely mozaikok 63 év elteltével is tökéletesek és szemet gyönyörködtetőek. Kolbe Mihály 1975-ben Mohács díszpolgára lett, 1982-ben életművét, festményeit felajánlotta szeretett városának.

pozsarkocsaba_fogad-templ2016-0816_foto11.jpg

A szószék jelentése
A teljesség kedvéért nézzük meg, mit is jelent a szószék

a templomépítészetben, mire használják a templomokban? Az ide vonatkozó fogalmak magyar lexikonok idézetei.

Szószék - a szónokló részére szolgáló emelvény, hogy a hallgató közönség a beszélőt jobban hallhassa és láthassa. L. Ambo és Prédikáló szék. (Részlet Révai Nagy Lexikonából XVII. kötet. 711. oldal. Révai Testvérek Irodalmi Intézet Rt., Budapest)

Ambó - (gör. ambon, az anabainó, 'fölmegy' igéből; lat. podium): emelvény a szentély és a templomhajó határán a felolvasók és az énekesek számára. - (Részlet a Magyar Katolikus Lexikon kísérleti internetes változatából. http://lexikon.katolikus.hu/)

Prédikáló-szék - ösz. fn. Magasabb állvány a templomban, vagy szabad téren, melyről a pap egyházi beszédet tart a néphez. (Részlet Czuczor-Fogarassy: Magyar nyelv szótára, 1862)

Templomberendezés - a templom középpontjába valamelyik oldalfal középtengelyében a szószéket helyezték el. ... A szószékek feljáróját, párkányzatát, talapzatát gyakran falazták, nemegyszer művészi módon kőből faragták (Kolozsvár-Farkas utca, Dés, Magyargyerőmonostor, Csombord stb.), a hangvetők azonban szinte kivétel nélkül fűrészelt, leginkább a famennyezetek stílusában festett díszítésű asztalosmunkák voltak. A ref. templomban kedvelt motívumként gyakran illesztették a szószékkorona csúcsára a saját vérével fiókáit tápláló pelikán madár figuráját. (Részlet: Magyar Néprajzi Lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982)

Forrás:
Artportal - Kolbe Mihály: https://artportal.hu/lexikon-muvesz/kolbe-mihaly-3154/ (Letöltés: 2018.07.23)
Tájékoztató A Mohácsi Csatatéri Emléktemplomról / Írta: Tihanyi János apátplébános / A pécsi egyházmegyei hatóság 632/1956. számú jóváhagyásával, Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr814130445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.23. 21:14:07

Kedves Eszter! Ezzel a cikkel is remekelsz. Köszönjük. Jól tudom-e, hogy a mozaik kirakását végző Sárkics György néhai édesapád ?
Szívdobogtatóan szép ez a szószék a mozaikjával. Nem akarom elhinni, hogy ezt szándékoznak szétverni, és a mozaikját szétdarabolni? Hiszen eredetileg az egészet mozaikos emléktemplomnak képzelték és tervezték. Ha lebontják, hol marad az emlékhely megálmodott jellege?
süti beállítások módosítása