Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Váltóverseny lesz a Csele-pataktól a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyig

2019. augusztus 17. - Mohácsi Örökségvédők

TOMORI KARDJA VÁLTÓVERSENY

a Csele-pataktól a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyig

1926-ban a mohácsi csata 400. évfordulója alkalmából cserkészek váltó futóversenyt szerveztek a Csele-patak mellett található II. Lajos emlékműtől Mohács város központjáig. A rendezvénnyel hagyományt teremtettek, mert egészen a háború végéig megtartották a programot. A háború után a rendezvény nem éledt újjá, majd a feledés homályába veszett.

A mohácsi csata közelgő 500 éves jubileuma jegyében a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, Mohács Város Önkormányzata, Sátorhely Önkormányzata, a Duna - Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, és a mohácsi Török - Magyar Baráti Kör, a régi idők hagyományait felelevenítve, TOMORI KARDJA" elnevezéssel váltóversenyt írt ki a város általános iskolái és a gimnázium 7. és 8. osztályos tanulói számára.
A verseny célja a korábbi hagyomány újraélesztése. A szervezők számára fontos a fiatalok cselekvő részvétellel történő bevonásával emlékezni a mohácsi csata hőseire. A program további célja a közelgő a csata 500 éves évfordulójának méltó emléket állító ünnepség előkészítése is.

A verseny időpontja: 2019. augusztus 29. 14:00

Programterv:
14:00 - Rövid megemlékezés, koszorúzás
14:45 - Start a II. Lajos-emlékműnél

A verseny nyertes csapatának díja Tomori kardja", - Páli Gábor, és Páli Attila népi iparművész munkája- a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen Dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő ad át ünnepélyes keretek között.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

ii_lajos_monument_mohacs.jpg

II. Lajos emlékmű

Fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/II._Lajos-eml%C3%A9km%C5%B1_%28Moh%C3%A1cs%29

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr4215014122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csordás László 2019.08.20. 15:18:44

Örvendetes ez a hagyomány újraélesztő program.Külön értéke az, hogy a fiataloknak, a tizenéves korosztálynak szól.Egy idézettel szeretném megerősíteni a minden mohácsi szándékot, igényt: " ...alapvető igény a helyiek részéről hogy őket is bevonják az őket érintő ügyekbe.Mit építsenek, hol és milyen szobrot állítsanak, mi legyen a Fogadalmi Emléktemplommal, lesz - e bármilyen, hagyománnyá váló program? Ehhez az kell hogy a közösség megszervezze saját magát a lehető leggyorsabban és legtömegesebben. " idézet vége.Bizonyára van még olyan kezdeményezés, ami valamilyen okból megszakadt és lassan el is felejtődne, ha nem lennénk itt néhányan, akik ezt nem hagyjuk.Ez az év a felismerés, a rádöbbenés és a cselekvés éve. Van még hét / szűk / esztendőnk a méltó rákészülésre.Aki ismeri ezt a blogot, kérjük tájékoztassa barátait, ismerőseit erről. Várjuk a becsatlakozó örökségvédőket Mohácsiakat és nem csak mohácsiakat.Számtalan feladat vár ránk, amihez a jó szándék, a tisztes lokálpatriotizmus, a tenni akarás most időszerű szülővárosunkért .
süti beállítások módosítása