Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Nyilvános fórum a Fogadalmi templom felújítási tervezetéről

2018. augusztus 06. - Mohácsi Örökségvédők

SOKAN VOLTUNK!

Hamarosan beszámolunk a fórumon elhangzottakról.

20180806_180720.jpg

Mohács, 2018. 08. 06

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr8414166265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.08.08. 15:44:43

Igen, kellene ide egy tárgyilagos beszámoló a fórumról.
Ilyent én és mi résztvevők nemigen tudunk írni, mert túlságosan kötődünk örökségvédő szándékainkhoz.
Az általunk kifogásolt három bontás-rombolásos átalakítás közül egyedül a főoltár marad a helyén. A tambur színes üvegablakai kérdésesek maradnak. A szószék lebontásáról nem mond le a püspök úr, közvetítette plébánosunk, aki a liturgikus tér átalakításának felelőse.
A felújítás maga felemészti a pályázati összeget, ezért a beltéri rekonstrukciók elmaradnak.
Újabb módosítási tervek készülnek. Az egyház részéről elsősorban saját érdemeiket hangoztatták., miszerint mekkora összeget áldoznak erre a templomra!, amit nekünk mohácsiaknak természetesen értékelnünk illik! Közlésük szerint a rendelkezésre álló költségkeret kevés. Amit eleve tudhattak a nagyszabású terveztetéskor.

A templom emlékhely és emléktemplom alapításról és megépítéséről, hagyományőrzésről szó sem esett. A püspök úr liturgikus célú átalakítási terveiről annál több. E szándék korteskedő megmondóembere Bacsmai plébános úr, aki meglehetősen arrogánsan igyekezett letorkollni a hozzászólók hagyományőrző véleményét. és műemlékvédelmi kérdését. Szerinte a Kolbe-mozaik legyintésre való, értéktelen alkotás.

Lényegében majdnem ugyanott vagyunk, ahol kezdtük május elején. Kiegészítve azzal, hogy a közakarat megnyilvánult az örökségvédő felszólalók felé egyetértő tapsokban . Érdemi párbeszéd nélkül, hiszen a nemzeti emlékhely hagyományőrzéséről, megelőző közel száz év alatti nemzeti összefogásról, hazánk vármegyéinek, egyházi és világi méltóságainak és Mohács polgárságának áldozatos közreműködéséről szó sem esett. Ezekről a Pécsi Egyházmegye illetékes résztvevői mélyen hallgattak.

Bíztatok másokat, hogy írjanak ők is saját benyomásaikról. Hasonló vagy másféle szemszögből. Igy legyen!
süti beállítások módosítása