Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

LESZEDIK A FOGADALMI TEMPLOM RÉZ BORÍTÁSÁT

2019. október 27. - Mohácsi Örökségvédők

 A PATINÁS MÚLT ELMÚLT

 

A mohácsi Fogadalmi templom 30 méter magas kupolája 1932 –33-ban épült,
és mint az i.sz. 118 –128 között épített római Pantheon 43,3 méter magas és széles kupolája, ember alkotta mesterséges égboltként borul a templom belső terére.

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dóm kupolája Rómában ma is a világ legnagyobb vasalatlan (vasmentes) cement alapú beton mennyezete.
   Fogadalmi templomunk vasbeton kupolája az első betonhéjazatú és máig a legnagyobb kupola Magyarországon.
A római Pantheon kupolája az ókorban aranyozott bronzlemezekkel volt fedve. II. Konstans császár Rómában tett látogatásakor 663-ban az aranyozott érclemezeket leszedette és más római bronzszobrokkal hajóra rakatta. A rakományt Konstantinápolyba akarta vitetni, de a tengeri szállítmány arab kalózok kezébe került. A maradék bronz kupolaburkolatot a Barberini család tagja, VIII. Orbán pápa 1632-ben szedetette le és ebből készítették a Szent Péter-bazilika főoltárának baldachinját is, valamint a maradék anyagból ágyúkat öntetett. Ekkoriban született az a mondás Rómában, hogy amit a barbárok nem romboltak le, azt megtették a Barberiniek („Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini”). A kupolát ma ólomlemezek borítják.
   A Fogadalmi templomunkra 1937-ben került vörösrézlemezes borítás. Ezt a munkát Hemrich Ottó mohácsi bádogosmester végezte el. A csillogó vörösrézborítás az elmúlt 80 év alatt zöldes színű patinát kapott, mivel a levegőn a réz felületén réz-karbonát réteg alakult ki. Ezek a vörösrézlemezek most darabokban hullanak a porba… Vajon mi lesz velük? Rézszobrot öntenek belőle vagy talán a színesfém hulladéktelepnek adnak munkát a továbbadással?
   A patinához nemes anyag kell és nemes lélek. És sok-sok idő. A hamvas zöld patina az elmúlt 80 év zajos történelmét idézte. Ez a patina mára lehull, új számítás kezdődik, de vajon mit mesél majd 80 év múlva az új borítás? Milyen lesz patinája?

Miközben bontják a régi rezet, nehéz elképzelni a templomot másmilyen borítással.

2020 őszére az oxidálódott réz színére hasonlító anyaggal borították végül be a szigetelt kupolát. 

 Forrás:
Tihanyi János: Tájékoztató a Mohácsi Csatatéri Emléktemplomról. Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956
Ürögdy György: Róma. Budapest: Panoráma – Külföldi városkalauzok, 1983
https://www.wikiwand.com/hu/Pantheon_(Roma)
Danielik János: Róma a középkorban In.:Budapesti Szemle 7. 8. szám. Ráth Mór kiadója, Budapest, 1874
https://en.wikiarquitectura.com/building/pantheon/

(s.e)kupola-.jpg

Fogadalmi templom a felújítást megelőzően

73082807_2929821867046949_416065035425546240_o.jpg

Fogadalmi templom 2019. október 23.-án

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr8315267052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása