Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

A nap képe: A mohácsi Fogadalmi templom oltára

2018. július 24. - Mohácsi Örökségvédők

FŐOLTÁR AZ ÁRKÁDSOR ÖLELÉSÉBEN
A mohácsi Fogadalmi templom oltára

pozsarkocsaba_fogad-templ2016-0816_foto12.jpg

A Fogadalmi templom – amely még most sincs kész, – az 1926. augusztus 29.-ei* alapkőletételt követően szakaszosan, sokszor évek kihagyásával épül. Berendezési tárgyaihoz különös történetek fűződnek, melyeknek hűséges őrzői a templom falai.
 A templom 1940. augusztus 29.-ei felszentelésekor a főoltáron még csak a középen álló Magyarok Nagyasszonya szobra állt, ekkor még dicsfény nélkül. A szobor alapanyaga ruskicai márvány, melyet a Főváros engedélyével,a Parlament előtt álló Andrássy szobor talpazatáról fűrészelt le Szentessy Géza szobrászművész, a szobor alkotója.
   A szentély, a félkupolával fedett apszis, 1944-ben kapta meg rózsaszínű siklósi márványból a padlóburkolatát.
  Az oltár főszobrának mandula formájú dicsfénye a mandorla, és a hat angyal 1951-ben készült el hársfából, Oszwald György nagymarosi faszobrász kivitelezésében.
  Az oltár közepén áll a tabernákulum, az Oltáriszentség helye. A tabernákulum ajtaja ugyanolyan sárgarézből van, mint az oltáron álló hat gyertyatartó. A sárgarezet a II. világháborús debreceni tankcsatában résztvevő amerikai repülőgépek lehullott lövedékhüvelyeiből kovácsolták. Az ajtókat és a gyertyatartókat 1951-ben helyezték el az oltáron. 
  A főoltár mögött a kilenc ívű árkádsor öleli körül a szentélyt, mely nyolc oszlopon áll. Az oszlop, mint jelképesen világokat összekötő szerkezeti elem, a felemelkedés kifejezője. Templomunk alapítóinak neveit ezeknek az oszlopoknak a töveiben helyezték el.
  Az oltár fölött a kilenc, egyenként 4 m magas színes üvegablak a templom felszentelésekor már a helyükön álltak.

 * Augusztus 29. a Mohácsi csata évfordulójának napja

A cikk forrása: Tájékoztató a Mohácsi Csatatéri Emléktemplomról / Írta: Tihanyi János apátplébános. A pécsi egyházmegyei hatóság 632/1956. számú jóváhagyásával. Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr8314132681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.26. 12:28:20

Engedtessék meg személyes véleményem a mohacsiak.blog oldal újabb cikkeiről .Nagy örömmel olvasom "se" főszerkesztőjének képpekkel illusztrált olvasmányos szakmai ismertetéseit.
Valamint Nagy Kálmán Gondolatok... írását és annak folytatását CsL szívvel-lélekkel átgondolt hozzászólásában. Részemről nagy köszönet értük!
Ajánlom olvasgatásukat, többször is. :)
süti beállítások módosítása