Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

István napja, december 26.

2018. december 26. - Mohácsi Örökségvédők

ELMÚLIK KARÁCSONY...

... "Régen Mohácson a sokac házaknál Karácsony második napja, december huszonhatodika István nap a vendégjárás napja volt A fiatalabbak elmentek ezen a napon karácsonyi jókívánságokkal az idősebb rokonokhoz.

    Következő napon, 27.-én köszöntöttük a Jánosokat, az Ivákat. Gyakori név volt ez a mi családunkban, nagyapámat és nagybátyámat is így hívták. Karácsony szenteste után a negyedik napra, aprószentek napjára a család férfi tagjai négyes fonatot készítettek vesszőből és korán reggel megsuhintották a lányokat. <Szépek legyetek és egészségesek!> Mondogatták, és játékosan megkergették őket. Apám ezt a szokást sose feledte, és hajnalban képes volt minket anyámmal együtt kikergetni az ágyból. Más népszokás leírás szerint a legények a lányos házakat látogatták, de nem emlékszem, hogy nálunk ez lett volna.

Békesség a háznak

      A karácsonyi ünnepkör vége a Háromkirályok napja, ekkor volt szokás a házszentelés. Ezen a napon megáldották a házat, a háromkirályok kezdőbetűit és az évszámot felírták krétával a szemöldökfára. Ez a szokás inkább keresztény szokás, mint népszokás."

Részlet Sárkics Eszter Mohácsi sokacok karácsonyi szokásai
című írásából (EKE, 2018)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr214515824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.12.27. 14:20:24

Jó, hogy leírtad és közreadtad ezt a régi szokást, kedves Eszter.
Mindez nem köztudott, és erről így sosem hallottam.
süti beállítások módosítása