Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Az oltár, a szószék és az üvegablakok + TV riport

2018. július 05. - Mohácsi Örökségvédők
AZ OLTÁR, A SZÓSZÉK ÉS AZ ÜVEGABLAKOK
Amit az összefogás felépített: mindannyiunké
A mohácsi Csatatéri Emléktemplom, (közismert néven a Fogadalmi templom) megléte összefogás eredménye. Ugyanis a mohácsi temetőben álló Csatatéri Emlékkápolna a 1800-as évek végére a Mohácsi Csata évfordulós megemlékezésein nem volt képes a hívek tömegét befogadni, mivel az 1816-ban épült kápolna csak 300 fő befogadására alkalmas. E miatt határozták el a nagyobb, 3600 hívő befogadására képes templom megépítését, mégpedig az 1926. évi négyszáz éves évforduló emlékére. A templom alapkövét 1926. augusztus 29.-én ünnepélyes keretek között rakták le. Az alapkőben egy tekercs található, amelyen annak a 22 500 hívőnek a neve szerepel, "akik 1926. augusztus 22-én országszerte, aznapi szent áldozásukat a csatatéren elvérzett magyar hősökért ajánlották fel." (Idézet Tihanyi János apátplébános: Tájékoztató a Mohácsi Csatatéri templomról (1956) című kiadványból*). Tihanyi kiadványa a templom történetét 1956-ig dolgozza föl. 

A templom építési költségei, a belső tér tárgyai, például a színes üvegablakok, melyeket Sztéhlo Lili tervezett, az oltár mind adománygyűjtésekből és egyéni felajánlásokból valósultak meg.
Az az összefogás és közös akarat, ami a templom jelenlegi egységét alkotja példaértékű. Az a széthúzó erő, ami egykor a mohácsi vészhez vezette az országot ebben az épületben a nemzeti összefogással vezekel.
   Kérjük, tekintsék meg a Mohácsi TV riportját, melyben az Örökségvédők a templom átalakítási tervének három kérdéses pontjáról beszélnek: az oltár áthelyezéséről, a szószék és a kupola üvegablakainak* elbontásáról. A riport itt érhető el és 9:11-től látható a Magazin műsorában (klikk a képre):

*Georg Michael Gausling német üvegművész alkotásai, melyek 1984-ben készültek el. Bővebben:
Forrás: TÁJÉKOZTATÓ A MOHÁCSI CSATATÉRI EMLÉKTEMPLOMRÓL - Írta: Tihanyi János apátplébános / A pécsi egyházmegyei hatóság 632/1956. számú jóváhagyásával / Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956
(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr3014095499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.20. 17:29:11

Arról olvashatunk, hogy országos tendencia a templomok beltéri átalakítása turisztikai és liturgikus céllal. Elgondolkodtató, hogy vajon miért is? Figyelemreméltók a következő cikkek:

szaboferi.hu/olvastam/uj_hullam.html

Mi indítja a fiatalokat megtérésre?
Egy kutatás szerint a templomok és katedrálisok szépsége.
Miközben Magyarországon most kezdik lecsupaszítani a templomokat, a nemzetközi trendek épp az ellenkező irányba mutatnak.
Egy nemrég kiadott tanulmány szerint azon fiatalok között, akik a kereszténységbe való megtérés mellett döntenek, a díszes, szép templomok látványa jelenti az egyik legmeghatározóbb tényezőt a megtérésükben.
*****

www.magyarkurir.hu/hirek/megujul-az-egri-foszekesegyhaz-kozeppontban-liturgia

Megújul az egri főszékesegyház – középpontban a liturgia
2018. április 12. csütörtök 19:51
Az egri bazilika tavaly ünnepelte felszentelésének 180. évfordulóját. Az épület az elmúlt közel két évszázadban több felújításon, átalakításon ment keresztül, s most ismét időszerű egy nagyszabású rekonstrukció. A tervekről, elképzelésekről április 12-én folytattak tárgyalást Egerben. Folyt. lásd cikkben.
******

DSzJ 2018.07.20. 17:33:43

szaboferi.hu/olvastam/uj_hullam.html

Fentebbi hozzászólásban a linkhez tapadó Hirdetés szó valamelyik blogiró gépház műve. Nem a templomfelújítás témához tartozik, és utólag jelent meg itt. Figyelmen kívül kell hagyni!

Mohácsi Örökségvédők 2018.07.23. 19:26:05

Hálás köszönet minden hozzászólásért, újabb információért!
süti beállítások módosítása