Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

ÜNNEPELÜNK ÉS EMLÉKEZÜNK. Wigand József írása

2018. augusztus 28. - Mohácsi Örökségvédők

„ÖNFIA VÁGTA SEBÉT...”

Ünnepelünk és emlékezünk. A jeles évfordulók, bár megszakítják mindennapi életünket, lehetőséget adnak, sőt felhívást jelentenek, hogy értékeljük identitásunkat, elhelyezzük magunkat a „népek hazájában”.
Augusztus huszadika, szent királyunk és az államalapítás ünnepe kiemelkedik ünnepeink sorából. Ezeréves államiságunkra méltán lehetünk büszkék.
   Az ünnepi forgatagból ki-ki a magának tetsző lehetőségek közül választhatott. Mohácson a baranyai önkormányzatok együtt ünnepeltek. Öt napig tapsolhattunk a Nemzetközi Néptánc Fesztivál táncosainak. Ámulva figyelhettük a tűzijátékok rakétáinak színes rajzolatát az égen, szerte az országban.

   A pálmát mégis a csíksomlyói nyeregben előadott passiójáték vitte el. Méltán lehet büszke alkotására, rendezésére Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és mindazok, akik ebben közreműködtek: színészek, táncosok, énekesek, mesemondók. A végén Szent Péter a darabbeli „csárdában” – meglepetésünkre – különleges emberekkel találkozott. Valami Ágnes asszonnyal, Vörös Rébékkel, Bolond Istókkal, Toldi Miklóssal, János Vitézzel, akik azt állították magukról, hogy ők „magyarok”. Meg is kérdezi a körülállókat: VANNAK ITT MAGYAROK?! 25 000 torokból érkezett a válasz. Igen! – kiáltottam én is.
Jó volt idén is magyarnak lenni!
   Szentmisén emlékeztünk meg (a mohács Fogadami templomban) a mohácsi síkon elesett hősökről. A „kemény beszéd - örök élet beszéde” párhuzamban a hűséget és a helytállást emelte ki plébánosunk Jézus tanítványai és a hősi halottak kiállása között. Néha elkalandozott a figyelmem. Körbenézve a templombelsőt figyeltem. Mi lesz vele, mi lesz belőle egy-két hónap múlva? Meghallgatja-e kéréseinket a Püspök Úr? Ha most itt lenne, bizonyára szóba hozná az átalakítást. A legutóbbi fórumon elbeszéltünk egymás mellett. Megismertük az újabb, pontosított terveket, mi is elmondtuk, mivel nem értünk egyet, mik a kéréseink. Sok hozzászólás, támogató megjegyzés volt. Tapsot is kaptak,csak a gazdasági igazgató nem. Hiányolták. A 400 millióért tapsolni illett volna!
Nem értem, miért ragaszkodnak ennyire a liturgikus tér átalakítására, a szószék lebontására. A gazdasági igazgató előterjesztése sem volt meggyőző. Nem voltak érvei, csak adatokat sorolt fel. Az építésznő meg sem szólalt. Nem számítottak ilyen ellenállásra, szeretnének már túllenni rajta?
Mi kifogytunk érveinkből. Megpróbáltuk kéréseinket személyesen, illetve elektronikus úton eljuttatni a Püspök Úrnak: sikertelenül. A gazdasági igazgató biztosan referált neki. Várunk a döntésre, reméljük, hogy aki a megbékélést, a felebaráti szeretetet képviseli, megnyugtató választ ad.
   A mélyben, mint a lápi tűz, kétségek, indulatok feszülnek. Kisebb közösségekben téma a templombelső átalakítása, de nem is sejtjük, mennyien ítélik el a püspökség terveit. Sajnálom szegény Marika nénit,nagyon megbántódott. Megrótták! Bűnt követett el, nem áldozhat, mert kifogásolta a püspök tervét. Megállítanak az utcán, a plébános úr ismét sírva magyarázta, hogy ő úgy került az egészbe, mint Pilátus a krédóba. (Pilátus neve a tette miatt maradt fenn!) Együttérzek plébánosunkkal. Hogyan döntsön? Döntési helyzetben van-e egyáltalán?
   A hősök hősökként viselkednek. Nem arra gondolnak, hogy 492 év múlva is emlékezünk rájuk, a csatára készülnek, királyukért, hazájukért, keresztény hitükért. 1526. augusztus 29. délután három óra. II. Lajos király sátrában Tomori Pál fővezér jelenti a királynak, hogy seregeivel a mohácsi síkon felsorakozott. A király megkérdezi: vannak itt mohácsiak?!

Én is kérdezem: Vannak itt mohácsiak?!

Mohács, 2018. augusztus 28.

Wigand József 
tanár

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr4414208861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.08.29. 23:10:53

K.J.M. Kolbe Mihály Kör örökségvédő ajánlotta - ajánlom tovább

ÜNNEPELÜNK ÉS EMLÉKEZÜNK. Wigand József írásához:

01. www.origo.hu/itthon/20180829-megemlekeztek-a-mohacsi-tortenelmi-emlekhelyen.html

Kegyeleti megemlékezést tartottak a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen
MTI2018.08.29. 19:49
A tisztelet, a kegyelet és az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a mohácsi csata 492. évfordulóján, szerdán a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

02. www.xn--mohcs-zqa.hu/?p=8&hirid=4664#bottom

Önkormányzati hírek
„Jó lenne, ha a ma Európájának is lenne
egy Szent István-i formátumú államférfija…”
Igazán különleges volt városunkban idén az augusztus 20-ai főhajtás: különleges, hiszen a nagyszabású rendezvényen városunk irányítói, képviselői és lakói együtt ünnepelték az államalapítás évfordulóját a Baranya Megyei Önkormányzat vezetőivel.

03. www.origo.hu/itthon/20180829-megemlekeztek-a-mohacsi-
tortenelmi-emlekhelyen.html

Kegyeleti megemlékezést tartottak a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen
MTI2018.08.29. 19:49
A tisztelet, a kegyelet és az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a mohácsi csata 492. évfordulóján, szerdán a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

04. erdmost.hu/2018/08/22/elindultak-a-lovasok-erdrol-mohacsra/

2018 augusztus 22. 11:44
Elindultak a lovasok Érdről Mohácsra
Szerda reggel Érdről, a római úti emléktáblától indult el az a maroknyi kis “sereg”, amely a mohácsi csata 492. évfordulója alkalmából bejárja azokat a helyeket, ahol II. Lajos serege táborozott. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága már nem először szervezi meg ezt a katonai zarándoklatot, fő céljuk pedig az, hogy a csata 500. évfordulójára nemzetközi katonai zarándokútvonal jöhessen létre ezen az útvonalon.
süti beállítások módosítása