Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Közösség - közös érdek

2018. július 19. - Mohácsi Örökségvédők

A KÖZÖSSÉGI OLDALON IS OTT VAGYUNK

Wigand József tanár úr a közösségi oldalán ma reggel tett bejegyzését osztjuk meg blogunkban, melyben megköszöni a közösség figyelmét, és felhívja az érdeklődők figyelmét a Fogadalmi templom átalakításával kapcsolatosa augusztus 6.-ai nyilvános egyeztető tárgyalásra. Az írást tanár úr hozzájárulásával szó szerint közöljük.

Kedves Barátaim!

Örömmel látom, tapasztalom, hogy a Mohácsi Örökségvédők munkáját bemutató híradásaimat (értsd: a  Facebook közösségi oldalon) mennyien olvastátok, továbbítottátok ismerőseitek felé. Igen, az volt a célunk, hogy a város közvéleménye elé tárjuk véleményünket, szándékunkat a tervezett rekonstrukció ellen. El kell mondanom, többünkben fölmerült a kérdés: meddig egyeztethető össze a keresztényi engedelmesség, a közösség, a város értékeinek megvédéséért való kiállással. Az örökségvédők nevében ismételten megköszönöm támogatásotokat. Mi vagyunk a hátország, igen jómagam is.
   Éppen ma kaptam kollégámtól, aki a frontvonalon küzd egy új titulust, „csendes partizán”. Szükségük is lesz támogatásunkra, ugyanis a következő NYILVÁNOS tervismertető egyeztetés augusztus 6.-án, hétfőn 18 órakor lesz. A helyszín még nem ismert. Az Örökségvédők nevében kérem, minél többen vegyünk részt ezen a fórumon. Akik nem tudnak elmenni azok gondolataikkal, imáikkal erősítsék a felszólalókat, hogy minél eredményesebben képviselhessék álláspontjukat.
   A szószék elbontása ellen, nemcsak azért kell tiltakoznunk, mert mozaikképeivel művészi értéket képvisel, hanem önmagáért. A szószék templomaink szerves részét képezi, azok dísze, ékköve. A templom nyelve, amelyről az evangéliumot hirdették. Az igehirdetők felmentek oda és emelkedett lelkülettel szóltak a hívekhez. Felmentek oda, mint ahogy Jézus is felment a hegyre és úgy tanított, mint akinek hatalma van és nem, mint az írástudók.

Mohács, 2018. július 19.
Wigand József
tanár

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr5614122587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.19. 12:54:05

Köszöntelek és köszönjük kedves Wigand József!
Igen, én is megerősítem a nyilvános tervismertető hírét, ahogy én tudom:

Július hónap vasárnapjain Bacsmai László plébános úr hirdetett ki újabb ismertetést a Csatatéri Emléktemplom - közimerten használt nevén Fogadalmi templom felújítási és átalakítási terveiről.
Az Örökségvédők hetekkel korábban levélben kértek időpontot az Főtisztelendő püspök úrtól ilyen jellegű megbeszélésre.
A Pécsi Egyházmegye püspöki titkárságvezetője e-mailben értesítette az Örökségvédőket erről a múlt hét végén a következőképpen:

" A plébános úr vasárnapi tájékoztatásának megfelelően ő és az egyházmegye gazdasági igazgatója a közeljövőben egy harmadik találkozót tart a Mohácsi Fogadalmi Emléktemplomot érintő beruházásokkal kapcsolatosan. Ezen a találkozón nyílik ismételten lehetőség a felújításokat érintő és kompetens kérdések megfogalmazására.

Bízunk abban, hogy a tájékoztató véglegesen megnyugtatja az érintett híveket, különös tekintettel a téves információkat tartalmazó és zavarkeltő híresztelésekkel szemben.
Bizalommal tekintünk a jövőbeni közös örömeink együttes megélésére.
Ehhez kérjük a támogató, imádságos együttműködést.. "

Időpontja a kihirdetés szerint: 2018. 08.06. hétfő 18:00.
Helyszínea terv szerint a Fogadalmi templom lesz.
Annak imádságos tere segítse a híveket átgondolt véleményük kimondására, műemlékvédelmi javaslataik, örökségvédő érveik közlésére!

DSzJ 2018.07.19. 14:17:59

Tisztelt Facebookosok!
Mivel nem vagyok facebook tag, ezért én sem láthatom az ottani szerepléseket.
De tudom, hogy ott a Fogadalmi Emléktemplom örökségvédelmével nagyon sokan fogalkoznak. Ezért kérem, hogy az ilyen véleményeket, tájékoztatásokat legyenek szívesek átemelni erre a honlapunkra, mohacsiak.blog.hu oldalra., a Szólj hozzá keretbe.
Hogy a közakarat még jobban érvényesüljön. Előre is köszönöm.
Üdvözlettel: DSzJ - Kolbe Mihály Örökségvédő Kör

DSzJ 2018.07.19. 14:21:49

Még egy kérés: ha innen, erről a honlapról jelentetnek meg információt facebook oldalukon, akkor szíveskedjenen a forrását, a szerzőjét, a hivatkozási linkjét is odaírni.

Nk 2018.07.19. 16:44:10

Kapcsolódva Wigand József kollégám cikkéhez, úgy látom hogy a levitatottabb a szószék helyzete.
Itt látszik, hogy a döntéshozók nem igazán mohácsiak és nem értik a mohácsiak igazi kötődését a városukhoz.Számukra a" Kolbe név" csupán egy festőt jelent: Számunkra mohácsiak számára ennél sokkal többet.
Azt a mohácsi festőt, aki 1935-től 1990 ig haláláig városunkban élt és dolgozott.Itt vált egyszerű rajztanárból országos hírű festővé és grafikussá, aki nem csupán tanítványok sorát indította el a képzőművészet útján, de aktív szerepet játszott a templombelsőt megálmodó világhírű iparművész Sztehló Lili álmainak megvalósításában is,akkor amikor 1952 és 56 között a művész terveit hűen követve elkészítette a mellékoltárok mozaikképeit, melyek a mai EMLÉKTEMPLOM kiemelkedő emlékei közé tartoznak.
Azt a mohácsi festőt aki hagyatékának egy részét a városnak ajándékozta, s azt akit a város 1975- ben díszpolgárává választott.
Mi mohácsi lokálpatrióták úgy érezzük hogy mind a város iránti elköteleződése/ ásd előbbi rész/ , mind pedig magas szintű országosan is elismert művészi tevékenysége/ Képei a Nemzeti Galériában, 1979-be kapott Janus Pannonius díj/ egyaránt érdemessé teszi arra , hogy a szószéket díszítő emlékezete, a szószékkel együtt mind a mostani hívők mind az utókot számára fennmaradjanak.
süti beállítások módosítása