Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Fogadalmi templomok Magyarországon

2018. július 18. - Mohácsi Örökségvédők

 3 TEMPLOM, 3 VÁROS, 3 FOGADALOM
Székesfehérvár, Szeged, Mohács

Olyan templom, amelyet tragikus esemény megemlékezésére fogadalomból építettek, Magyarországon három található.

A legrégebbi a Szent Sebestyén templom Székesfehérvárott, amely 1800-1807 között épült annak a kápolnának a helyén, mely építésére a hívők Istennek tettek fogadalmat az 1738-39-es pestisjárványtól való megszabadulás emlékére és Szent Sebestyén tiszteletére. (1. kép)

1-kep-szent-sebestyen-szekesfehervar_1.jpg

1. kép: Szent Sebestyén-templom, Székesfehérvár. Barokk, klasszicista és neogót stílusú épület


A szegedi Magyarok Nagyasszonya székesegyház építését az árvizektől való megmenekülésért határozták el fogadalomból a szegedi városatyák 1880-ban. A templom 1913 és 1930 között épült Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján neoromán stílusban. Ez Magyarország egyik legnagyobb bazilikája. (2. kép)

2-kep-szegedi-dom.jpg

2. kép: A szegedi Magyarok Nagyasszonya székesegyház, a Szegedi Dóm


A mohácsi Magyarok Nagyasszonya templom, azaz a Csatatéri Emléktemplom (Fogadalmi templom) megépítését a belvárosi egyházközség és a városi képviselőtestület határozta el. A templom célja szerint a mohácsi csatának és hőseinek állít emléket, és fogadalmat tettek a minden évben való megemlékezésre is. A templom védőszentje Szűz Mária. Árkay Aladár és fia, Árkay Bertalan műépítészek tervei alapján épült bizánci stílusban. (3. kép)

3-kep-mohacsi_fogadalmi_templom.JPG

3. kép: Fogadalmi templom, Mohács (https://hu.wikipedia.org/wiki/Fogadalmi_templom_(Moh%C3%A1cs)#/media/File:Moh%C3%A1cs_(1).jpg)

Ez az ország első ilyen jellegű betonhéjazatú építménye. Nemzeti emlékhely. „Az utasnak, amikor vonaton, hajón, autóbuszon, avagy gyalog Mohács felé közeledik, már messziről szemébe szökik a csatatéri emléktemplom zöld, patinás kupolája a kettős apostoli kereszttel. Apostoli kereszt van a kupola tetején, mert ennek a templomnak nagy apostoli missziót kell végeznie és minden ideérkező magyart figyelmeztetnie, hogy a hajdani széthúzással szemben az összetartást ápolja.” (Tihanyi János, 1956.)
   Mohács város főterén álló Fogadalmi templom épülete 1989 óta műemlék.

Források:
http://www.varosvedo.shp.hu
https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/1329-tortenelmi-emlekezet-es-ereklyetisztelet-a-szent-jobb-mohacson (letöltés: 2018.07.16.)
Székesfehérvár Megyei Jogú Város - http://www.szekesfehervar.hu/
https://www.feol.hu/szekesfehervar/uj-orat-kap-a-torony-1609517/ 
A Szent Sebestyén templom a műemlékem.hu-n / http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=3868
Lauschmann Gyulaː Székesfehérvár története III. kötet
Szegedi Dóm  honlapja / http://szegedidom.com/
https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/1329-tortenelmi-emlekezet-es-ereklyetisztelet-a-szent-jobb-mohacson

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr5714120403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.18. 17:02:23

Remek összehasonlítás! Milyen érdekes, hogy a mi Fogadalmi templomunkat is átnevezték a felújítási pályázatban Magyarok Nagyasszonya Plébánia templomra.
Tudtommal a mohácsiak számára a mindenkori Belvárosi templom volt és maradt a plébánia templomuk. A külvárosi plébánia templom régebben a Kossuth Lajos utcai Zárda templom volt. A későbbi években ezt a feladatot a volt Püspöki palota - ma Kisfaludy Gimnázium - épületegyüttes közelében magasodó a Püspök templom látta el. M indaddig, amíg ez a szerepe meg nem szűnt.
A Püspök templom mostani nagyon új nevét mi régi mohácsiak nem is tudjuk. Amikor átkeresztelt nevével találkozunk a Mohácsi Katolikus Plébánia honlapján, idegenkedve olvassuk hosszú, magasztos új nevét.. Miért volt erre szükség? - kérdezzük sokan. Miért nem maradhatott meg a jól ismert Püspök templom neve?
süti beállítások módosítása