Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Városszépítő- és Városvédő Egyesület állásfoglalása:

2018. június 19. - Mohácsi Örökségvédők

A Mohácsi Városszépítő- és Városvédő Egyesület a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom, azaz a mohácsi csatában elesett hősök nemzeti közadakozásból épített emlékhelyének tervezett átalakításával kapcsolatban az alábbiakban fogalmazza meg véleményét:

Örömmel fogadjuk, hogy városunk büszkesége a Fogadalmi emléktemplom felújításra kerül, melynek keretében remélhetően sikerül orvosolni az évtizedekig tartó beázásokat és az a következtükben előálló károkat, kellemetlenségeket.

Ugyancsak örömmel vesszük, hogy jelenleg nehezen látogatható műemlék a város turisztikai vérkeringésébe kerül, s mohács látogatói a jelenleginél zökkenő mentesebben csodálhatják meg építészeti értékeit és róhatják le kegyeletüket hazánkért életüket áldozó hősök emléke előtt.

Ugyanakkor valljuk Kölcsey Ferecnek 1830- a csata 300. évfordulója kapcsán megfogalmazott gondolatait:

"Minden olyan nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét, semmivé teszi, vagy semmivé tenni hagyja, saját nemezi létét gyilkolja meg."

Ennek szellemében nem tudunk egyetérteni azokkal az újításokkal, amelyek az EMLÉKTEMPLOM műemlék és emlékjellegét csorbítanák. Gondolunk itt a régi oltár eltűntetésére, amely nem csupán a korabeli Mária szobornak biztosít kiemelt helyet de gyertyatartóival a világháborút megjárt mohácsi katonák emlékezetével is a mohácsi hősök iránti tiszteletet fejezi ki.

Ugyancsak megőrzendőnek tartjuk G. Michael Gausling üvegablakait.

Megértjük azt is hogy a szószék a mai liturgiában nem játszik szerepet, ugyanakkor az az elkészült és felavatott EMLÉKTEMPOMNAK szerves részét képezte. Érthetetlennek tartjuk, hogy miért hogy pont ebben a templomban kell lebontani.

Sajnáljuk, hogy mai korunkból kiveszett az alázat. Elődeink az elmúlt majd száz évben a csata 400. évfordulóján készült tervek megvalósításán, a pénzügyi okokból elmaradt részek kivitelezésén fáradoztak. Ma pedig a további építés, a templom gazdagítása helyett a rombolás, átalakítás, önös érdekek megvalósítása került a középpontba.

Megtörténhet, hogy a templom érthetetlen átalakítása miatt generálódott vitát azzal igyekeznek lezárni, hogy az ingatlan egyházi tulajdon és arról kizárólag az adott egyházmegye vezetője jogosult rendelkezni.

Emlékeztetni érdemes, hogy a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom az (I.) mohácsi csata elesett hőseinek, és a II., győztes mohácsi csata harcosainak tiszteletére, emlékezetére NEMZETI KÖZADAKOZÁSBÓL épült emlékhelyünk. Magyar nemzetünk közös öröksége.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy véleményünk nem az egyház és annak vezetése ellen irányul, csupán elődeinknek mohácsi csata hősei iránti tiszteletét szeretnénk ily módon is megőrizni és tovább ápolni.

 

mohacs-fogadalmi-templom-terv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr1414058906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.21. 18:34:08

A felújítási pályázatban és átalakítási tervekben az eredeti nevén Csatatéri Fogadalmi Emléktemplomot átnevezték Magyarok Nagyasszonya Plébánia templommá. Miért is?
Holott a belvárosi plébánia templom a dunapart közeli Szent Mihály téren magasodó Szent Mihály templom. Ezt mutatja be a világháló honlapja:

mohacs.utisugo.hu/latnivalok/belvarosi-plebania-templom-mohacs-88311.html

Belvárosi plébánia templom - Mohács című cikkben.
süti beállítások módosítása