Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Mohács híres festője: Kolbe Mihály

2018. július 02. - Mohácsi Örökségvédők
FESTŐI MOHÁCS FESTŐJE
Kolbe Mihály (1907 Légrád - 1990 Mohács)

Városunkban 1931- től élt és alkotott Kolbe Mihály festőművész. Festményein, grafikáin, vázlatain a kor mohácsi emberei, szokásai, tárgyai és a jellegzetes környezet elevenednek meg. A művész ősi kultúrák iránti vonzalma és a népi hagyományok mutatkoznak meg alkotásain. Számára a mohácsi folklór inspiráló közeg volt. Számos művészt, rajztanárt indított el a pályára, és művészi szellemisége a tanítványain keresztül a mai nemzedékre is kihat. Kolbe Mihály festményire jellemző a grafikus összhatás, a színei visszafogottak, a formák kontúr vonalai dinamikusak. Ezen a festményén az egyik mohácsi templom homlokzata látható. 
A mai nap kérdése: melyik templom látható a képen? A válaszokat kommentben kérjük!

20180629_135720.jpg
Forrás: Száz éve született Kolbe Mihály, kiállítási katalógus. Kiadó: Mohács Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala 2007
(se)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr2014088149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása