Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Tiltakozás

2018. június 23. - Mohácsi Örökségvédők

TILTAKOZÁS 
A MOHÁCSI CSATATÉRI EMLÉKTEMPLOM FELÚJÍTÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ROMBOLÁS ELLEN

„Épüljön fel ez a templom annak kifejezésére, hogy a Nemzet egy akarattal azon lesz, miszerint a mohácsi vész idején mutatott széthúzással szemben, ezután az összetartást fogja ápolni és szolgálni.”

Részlet abból a 2018. május 23.-án kelt levélből, melyet a Kolbe Mihály és a mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői fogalmaztak meg a Csatatéri Emléktemplom, más néven a Fogadalmi templom tervezett felújításával kapcsolatban.


Tisztelt Építésügyi és Örökségvédelmi Hatóság!


Ismert volt számunkra, hogy az évek óta beázó Fogadalmi templom javításra szorul. 2016-ban kerülhetett sor pályázat beadására állami támogatás elnyerésére, amit előző plébánosunk Bognár Attila nyújtott be. A beadott pályázat részleteiről nem adott tájékoztatást. Ennek hiányában nem tudjuk, hogy milyen munkálatokra, „átalakításra” irányult a pályázat. Az „elnyert” pályázat keretében elvégzendő munkákat Mohácson 2017 év szeptemberében, és a „letisztult terveket” idén április 25-én szóbeli tájékoztatón ismertette Dohóczki Péter a Pécsi Püspökség gazdasági igazgatója.
   A tájékoztatókon résztvevők így csak a kész „tényekről” hallottak. Ott helyben elhangzottak ellenvélemények, melyeknek többségét az átalakítási terv során figyelmen kívül hagytak. Ez ellen tiltakozunk itt élő lakosként vagy Mohács városához kötődőként.
   Elsősorban, mint Kolbe Mihály Mohácson élt és alkotott festőművész örökségvédői, valamint hívő és nem hívő mohácsiak, valamint sátorhelyiek, mint a komplex Csatatéri emlékhely örökségvédői. Kérjük, hogy az engedélyezési eljárásban a felújításhoz nem tartozó, de a terv szerint hozzá kapcsolt belső tér átalakítását akadályozzák meg.


Tiltakozásunk tárgya

1. Főoltár lebontása. Indokunk: A főoltár hibátlan. Ha ezt a Tabernákulummal együtt eltávolítják a szentélyből, akkor a főoltáron elhelyezett Mária szobor magában fog állni egy talpazaton.

2. Szószék elbontása. Indokunk: a szószék mozaik díszítése gyönyörű és hibátlan. Ez egy olyan szembetűnő ékessége a templomnak, ami a betérő látogatót fogadja. Szinte minden templomnak megszokott tartozéka.

3. A kupola színes ablakainak eltávolítása, melyeket átlátszó üvegre kívánnak cserélni.

4. Játszóház kialakítása a gyóntató helyiségben...

A templom építtetőinek szándéka az építendő templom „az itt elesett (értsd: mohácsi csatában) magyar vitézeknek hatalmas nagy mauzóleuma és a Nemzet fiainak zarándokhelye” legyen. Áll ez az építőbizottság 1950. jan. 31. kelt levelében, aminek kiadásáért felelt Tihanyi János. Tihanyi János mohácsi apát, plébános.…
   Az építtetők akaratával összhangban Stehlo Lili magyar iparművész tervei alapján valósította meg a templombelső díszítését az oldal-oltárok és a szószék gyönyörű, ma is hibátlan mozaikképeivel városunk híres magyar festője, grafikusa Kolbe Mihály. 
   A templom szellemi mondanivalóját, kifejezését tükrözi a kupolában elhelyezett 20 db színes üvegablak is, amit G. Michael Gausling üvegtervező iparművész. Az üvegablak színszimbólumai: a bordó-piros a csatában elfolyt vért, (nemzetünk 24 000 hősének vére) a a világosabb piros színek a helyzet jobbra fordulását fejezik ki, a zöld szín az elvetést, az életre kelt nemzetet szimbolizálja, a szivárvány többi színei, a rózsaszín, a narancs és a kék: a mostani (értsd: akkori) jó, jobb helyzetre utalnak. Így magyarázta el Gausing a kupola színes ablakainak tervezője egykor. A magyarul jól beszélő művész ezelőtt 4-5 éve azért jött Mohácsra, hogy felajánlja a kórusnál beépített, törött üvegablak kijavítását, amiről tudomást szerzett. …
   Tény az, hogy a Csatatéri Emléktemplomot nem a Katolikus Egyház, nem a korabeli Magyar Kormány építtette, hanem közadakozásból, azaz 3000 magyar község, 52 város és 25 vármegye, Budapest Székesfőváros és a magyar honvédség hozzájárulásával valósult meg „annak kifejezésére, hogy a Nemzet egy akarattal azon lesz, miszerint a mohácsi vész idején mutatott széthúzással szemben, ezután az összetartást fogja ápolni és szolgálni”. Ez a történelemi jelentőségű, nemzeti összefogásból épült templom, ami az építési szándéktól a megvalósításig történelmi alapokon áll egyedülálló, nincs több hasonló az országban. Ez a templom mindannyiunké, a magyar nemzeté. …

Kérdésünk, amelyre eddig még nem kaptunk megnyugtató választ azon túl, hogy „évtizedek óta nem használjuk, nincs szükség rá” (értsd: a főoltárt, a szószéket, az eredeti gyóntató helyiséget). Mi ez, ha nem az egyházi kulturális örökségünk, a történelmi emlékhelyünk és műemlékünk hű bemutatásának súlyos csorbítása? 

Kérjük ezért az Építésügyi és Örökségvédelmi Hatóságot, az illetékes főosztály- és osztályvezetőt, műemlékvédelmi felügyelő szakügyintézőt, akiknek jelen levelünket egy időben elküldjük, hogy vegyék figyelembe közléseinket és fogadják tiltakozásunk indokait intézkedés végett.


Mohács, 2018. május 23.


Fentiekkel egyetértők - köztük Kolbe Mihály mohácsi festőművész munkájának örökségvédői:

Dr Faludi Ilona Mohács város díszpolgára,

Kovács Győző ny. zeneiskola igazgató, Mohács

Németh Pál ny. evangélikus lelkész, Mohács

Lőrincz Árpád polgármester, történelem tanár és helytörténet kutató, Sátorhely

Mórócz Sándor Pro Urbe díjas helytörténeti kutató, Városvédő Egyesület elnökségi tagja

Leidekeckrné Ritzl Mária örökségvédő, Kolbe Mihály tanítvány, Mohács

Szabados Vargaity Ágnes ny. jegyző, Kolbe Mihály tanítvány, Mohács

Hainess Olga ny. okl. építészmérnök, Kolbe Mihály tanítvány, organikus építész,

Piacenza Kalotai Jánosné Jánity Mária ny. rajztanár, Kolbe Mihály tanítvány, Pécs

Debreceniné Sztárcsevich Judit ny. rajzpedagógus, Kolbe Mihály tanítvány, Pécs


Címzettek:

Baranya Megyei Kormányhivatal Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott

Pécsi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Dr. Jászberényi Gábor főosztályvezető

Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi

Pólya Gábor osztályvezető 

Dr. Szigetvári Krisztián műemlékvédelmi felügyelő és szakügyintéző

Pozsárkó Csaba építésügyi szakügyintéző

Szekó József Mohácsi Polgármesteri Hivatal polgármester

Mohácsi Bugarszki Norbert elnök, Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület


Megkapták továbbá tájékoztatás és támogatásuk elérése céljából:

Cserdi Áron Mohácsi Polgármesteri Hivatal Alpolgármester,

Földváriné Wiszt Zsuzsanna Önkormányzat egészségügyi és szociális bizottság  elnökhelyettes,

Pávkovics Gábor Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke,

Bagó Béla Mohácsi Polgármesteri Hivatal városfejlesztési osztályvezető,

Szekó Józsefné Mohácsi Polgármesteri Hivatal fejlesztési csoportvezető,

Valamint a Mohácsi Önkormányzat Képviselő Testület vezetője és tagjai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr4814067251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása