Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

A nap képe: Tabernákulum (Fogadalmi templom)

2018. július 25. - Mohácsi Örökségvédők

A TABERNÁKULUM AJTÓ SZIMBÓLUMAI

A tabernákulum ajtaján rendszerint olyan művészi ábrázolásokat helyeznek el, amely az Oltáriszentség jelentésére és jelentőségére irányítja a figyelmet. Ezek a szimbólumok kifejezetten egyházi, liturgikus szimbólumok, nincs közük máshoz, a mohácsi Fogadalmi templom tabernákulumának szimbólumai sem utalnak e hely jelentőségére, sem a csatára.pozsarkocsaba_fogad-templ2016-0816_foto43.jpgA márványtömbbe beépített ajtókon lévő jelképek szimmetrikusan helyezkednek el. A szimmetria a biztonság, az állandóság érzetét kelti. Nézzük meg sorra a képen látható szimbólumok jelentéseit.

A búza jelképezi a kenyeret és a reménységet. Tiszta lisztjéből, kovász nélkül készül az ostya, mely mindig a tabernákulum szekrényben van.
A szőlőfürt a legrégibb és legelterjedtebb termesztett növények egyike. A bőség, jólét és gazdagság, az áldás és az öröm szimbóluma.
A monogram betűi Krisztus nevének kezdőbetűi.
Az alfa és omega jelek a görög ABC első és utolsó betűi, a kezdet és a vég szimbólumai és itt Krisztus szimbólum is.
A kehely liturgikus ivóedény, mely a szentmisében a felajánlott bort, jelképesen Krisztus Vérét tartalmazza.

A tabernákulum az Oltáriszentség őrzésére szolgál, így azon kívül ott mást nem tarthatnak, az ereklyék őrzésének sem ez a hivatalos helye. A Fogadalmi templom tabernákulumának ajtaja ugyanabból a sárgarézből van, mint az oltáron álló hat gyertyatartó. A sárgarezet a II. világháborús debreceni tankcsatában résztvevő amerikai repülőgépek lehullott lövedékhüvelyeiből kovácsolták. A tabernákulum ajtajait és a gyertyatartókat 1951-ben helyezték el a főoltáron. Az ajtók készítőjének személye nem ismert.

Források: 
Magyar Katolikus Lexikon: http://lexikon.katolikus.hu/
Tihanyi János: Tájékoztató a Mohácsi Csatatéri Emléktemplomról / Pécsi egyházmegyei hatóság, Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr5614132689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása