Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Natúr falak - színes üvegek - tarka mozaikok

2018. július 01. - Mohácsi Örökségvédők

NATÚR FALAK - SZÍNES ÜVEGEK - TARKA MOZAIKOK
Ki volt a kupola színes üvegeinek készítője?
Egy kedves érdeklődőnk kérésére bemutatjuk azt a jeles művészt, akinek köszönhetjük azokat a csodálatos színes üvegeket, amelyek sorsa mára kérdésessé vált.

A mohácsi Csatatéri Emléktemplom jellemző belsőépítészeti látványossága a puritán falak és a színes üvegek, valamint a falon lévő részletgazdag mozaikok látványának ellentéte. Az anyagok és színek kontrasztja erősen kifejező hatású. A hatalmas méretű kupola színes ólomüveg ablakainak absztrakt kompozícióit az 1980-as években egy híres német üvegművész Georg Michael Gausling tervezte meg és készítette el.
   Georg Michael Gausling 1937-ben született Gütersloh-ban (NSZK). 1962-65 között szerzett képesítést az ólomüveg szakmában. Mestere Fritz Winter professzor, a Bauhaus egykori tagja volt. 1975 óta foglakozott üveggel. Egyik alapítója az Ahlen-i (Westfalia) Fritz Winter Háznak, a Güterslohi Művészeti Műhely létrehozója, a „Bild und Form" Tartományi Munkaközösség docense. 1985 óta a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának tagja. Gausling évekig oktatott üvegtervezést a budapesti Iparművészeti Főiskolán vendégdocensként, de több éven át Pécsen élt és alkotott magyar felesége révén. 1987-ben a világ 100 legismertebb üvegművésze közé sorolta a New York-i Corning Museum of Glass (Corning Üvegmúzeum). Elnyerte a Pécsi Orvostudományi Egyetem szenátori címét, mert éveken át nagy értékű orvosi műszerek adományozásával támogatott több pécsi kórházat, például a Diagnosztikai Központot. A művész 2015-ben hunyt el.
  Kiállítása két magyar művésszel: Stadtmuseum Beckum, (Németország) Smetana Ágnessel és Horváth Márton üvegművészekkel 1990-ben.

korok-kozott.JPG

A körök között (Vasarely Múzeum, Pécs)
Forrás: http://www.glasstudio-gausling.de


   Jelentősebb munkái: Park Hotel, Gütersloh, 35 m-es üvegkupola, Mohács, Fogadalmi templom ólomüvegablakai, Pécs - TIT Nyelvstúdió, fényobjekt, Nyugat-Berlin Ideal Életbiztosító Társaság, „Berlin 750 éves".
   Gausling kizárólag kézi gyártású, fúvott, egyedi üvegtáblákat használt, a régi mesterek módján a munkafolyamat minden mozzanatát végigkísérve. Halála előtt Mohácson tett látogatása alkalmával a Fogadalmi temlplom számára felajánlott további segítsége nem valósulhatott meg.

parkhotel3.JPG

Színes üveg kupola (Park Hotel, Gütersloh)
Forrás: http://www.glasstudio-gausling.de

Irodalomjegyzék: H. Bognár Zsuzsa: VII. Dunántúli Tárlat Kaposvár, 1990
https://www.pecsma.hu/hirzona/elhunyt-pecsen-alkoto-uvegmuvesz/
http://www.nw.de/lokal/kreis_guetersloh/harsewinkel/20468565_Georg-Michael-Gausling-starb-mit-78-Jahren.html
Husz Mária: Fény-szín-fóniák. In: Művészet. Főszerk.: Rideg Gábor. XXVIII. évf. 8. sz. 44-47. o.

 

 

 

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr814086751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása