Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Meghívó örökségvédelmi találkozóra

2019. szeptember 04. - Mohácsi Örökségvédők

FELHÍVÁS - MEGHÍVÓ

Ezúton hívom meg egy "Első találkozásra" azokat a mohácsi barátaimat, ismerőseimet, pártolókat, akik érdeklődést mutatnak Mohács város öröksége iránt.

Időpont:2019. szeptember 6. péntek
Helyszín: Mohács, Búsóudvar Étterme
Időpont: 16.00 óra

Fő téma: A hét év múlva esedékes Mohácsi csata 500. évfordulójával kapcsolatos előzetes gondolatok, megosztása. A nagy eseményre való felkészülés városunk számára szép, nemes kötelesség. amire a felkészítés és a felkészülés elsősorban a mi feladatunk, ha már a sors ránk bízta ezt a kegyeleti és történelmi feladatot. A csata 500. évfordulója természetesen nem csak a városunk, de az ország és Európa ügye. Mégis úgy gondolom, legyen kezdeményező javaslatunk, kérésünk, egyben felajánlásunk az évfordulóra való felkészülésben, aktív részvételben.
Ezért kérem mindazokat, akik érdeklődést mutatnak, dicséretes támogatásukról, vagy aktív részvételükről tesznek felajánlást, és részt vállalnának felkészültségük, erejük, jó szándékuk függvényében, jöjjenek el az első találkozásra!

A második találkozó szeptember 10.-én lesz ugyancsak 16,00 -tól ugyanott.

Várunk mindenkit sok szeretettel, 
Csordás László
szervező

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr2015040284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csordás László 2019.09.07. 16:36:34

Az első találkozóról egy nap elteltével mondhatnánk, nem volt eredményes.De azt is állíthatjuk, nagyon is eredményes volt.Nem volt eredményes, mert néhányan, mindössze tizen voltunk.Ez csalódást okozott.Ha amásik oldalról nézzük, az eredményesség vitán felüli, mert kiderült, van Történelmi Emlékbizottságunk.Már 15 éve van. Városvédő Egyesületünk is van.Következésképpen semmi szükség újabb szervezetre. Mint tudjuk, ha egy ügyre újabb bizottságot hívunk össze, az az ügy attól kezdve semerre nem mozdul többet.
A másik felismerés még rosszabb hangulatot teremtett. Már most látható, hogy a Mohács 1526 évfordulóra való felkészülés három síkon fut egymással párhuzamosan. A régészeti és történész tudomány versenyt fut az eredményekért, mert az nem lehet- mondják sokan - hogy tízezer elesett hős tisztességes temetés nélkül maradjon. Ehhez azomban körbe kellene határolni a csata, az összecsapás és a helyben folyó ember ember elleni küzdelem helyét.
A másik igyekezet a város felelős illetékesei által elkezdett, folyamatba tett intézkedések sora, amelyről mint megtudtuk, időben indult, eljutva a legmagasabb fórumig. Védelmet kerestt ez a szándék, ezért kell egy felelős fővédnök.Mitől kell a védelem? Mondjuk mindattól, ami árthat a megemlékezés kegyeleti oldalának, a megemlékezés rendezvényeinek elüzletiesedésétől és nem utolsó sorban a helybeliek teljes kizárásától.Azt gondolom ez helyes stratégia, így önmagában.A harmadik pálya a helybeli tájékoztatlanok mondhatni naív igyekezete.Mint kiderült, a szándék, bármilyen őszinte és tisztességes, mert nélkülöz mindenféle szubjektivitást, önzést, anyagi előnyt szerzést, pozíció begyűjtést, belefutott az előbbi két törekvésbe. Mondhatni, okafogyottá vált volna, ha nem merült volna fel az a kérdés hogy
kik, mikor, kivel és hogyan gondolják megvalósítani a lakosság legszélesebb köreinek folyamatos tájékoztatását és tudatos felkészítését arra, hogy magáénak is érezze az 500 évvel ezelőtt történt események súlyát és jelentőségét.Mindezt egyházi és világi vonatkozásban. Felmerült a kérdés, miképpen tudjuk bevonni a mai felsőtagozatos általános iskolásainkat az előkészületekbe, hiszen hét év múlva ők lesznek középiskolások, az érettségi vizsgára készülnek, vagy éppen túl lesznek azon.Rájuk támaszkodik majd a város minden szervezője, rendezője, mert ők lesznek a legfelkészültebbek, legalkalmasabbak.Attól, hogy most és nem majd kezdünk el foglalkozni velük.Ez nagyon komoly feladat, amikor állandóan a maximáális leterheltségükről zajos az ország.A pedagógus társadalom megnyerése és támogatásuk nélkül ez amúgy szinte lehetetlen vállalkozás.Tegnap szembesültek néhányan azzal, hogy az augusztus 29. a csata napja , de a megemlékezés ezentúl szeptember első tanítási napja legyen, Mohácson.A reakció is érdekes volt.Nem lehet! mert a tankerület, és a különböző szinteken kijárhatatlan engedélyezések...stb.stb.
Felmerült a kérdés továbbá hogy kik lesznek a rendezvények megvalósítói, kiszolgálói, a technikai háttér biztosítói, a logisztika, a szállásadók, az ellátást , vendéglátást biztosítók, az egészségügyi, műszaki mentő, rendészeti biztosítást adó szervezetek és emberek.Kik lesznek a külföldiek kísérői, a hostok és hostessek, stb.Vajon felkészülhet ezekre a feladatokra a város vállalkozó, szolgáltató , kiszolgáló társadalma, vagy ellepi a városunkat számtalan más, idegen, mint a mohácsi farsang idején.
Felmerült a kérdés, hol lehet egyáltalán a nagyrendezvény? A városban, vagy a Nemzeti Emlékhelyen, vagy mindkét helyen?Ki lesz a levezető a Pécsi püspökség egyházi háttérrel, esetleg ökumenikus szerveződésben, vagy világi rendezésben, kormányzati emlékbizottság által vagy közösen?
Felmerült a kérdés hogy ha a városban, akkor miképpen kellene akkorra megváltoznia a Fogadalmi Emléktemplomnak?
Ugyan erre nem került már sor, de felmerül a kérdés, a már tizenöt éve meglévő Emlékbizottság mikor tartja első tanácskozását , kik is ők egyáltalán, képesek - e megfogalmazni a város elképzeléseit, javaslatait, kéréseit magukévá tenni, továbbítani, képesek - e visszatartani a tolakodókat, képesek - e megosztani a feladatokat a város lakosságából kiváló szervezetekkel, képesek - e egyenrangú, félreállíthatatlan és meghatározó partnerei lenni az országos emlékbizottságnak ?
Kellő tisztelettel reméljük, képesek lesznek a nagy és szép feladatra.Városunk lakossága ma csak kapkodja a fejét, mert évszázados tényeket hall , olvas megváltozni.A csata már nem ott, a Csele sem biztos már és ez csak a kezdet.Lakosságunk számára mindez érthetetlen és jelen pillanatban elfogadhatatlan. A történész, a régész a szakmabelijei számára írhat, mondhat, vitát gerjeszthet, de a lakosság számára az írók, költők szóljanak, lehetőleg enyhítve a gyászt, növelve a bátorságot, az elszántságot, amely akkor itt Mohács alatt, Keresztelő Szent János fejevétele napján jellemezte a fiatal Lajos király és a hozzá hűséggel, önfeláldozó barátsággal csatlakozott magyar, lengyel, cseh, német vitézeket.
A kérdéseinkre választ szeretnénk.
süti beállítások módosítása