Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Boldogasszony szobor megmentése. Freskó.

2018. szeptember 13. - Mohácsi Örökségvédők

A szentély freskói
SZEKÉRMENET SZEBENYBE

A mohácsi Fogadalmi templom szentélyének jobb és baloldali falán két nagyméretű, mozgalmas freskó látható. A romantikus stílusban megfestett jeneteket szalagokra írt képaláírások kísérik. A freskók témái azokat a történelmi  eseményeket dolgozzák fel, amelyek a város templomának elpusztítása után történt, melyet a mohácsi csata utáni napon, 1526. augusztus 30.-án felgyújtottak.
  Az itt látható kép az a (baloldali) freskó, melynek alsó képén az a jelenet látható, amikor mohácsi legények kimentik a Boldogasszony festett, faragott szobrát a törökök által felgyújtott Mária templomból. Fölötte, a nagy képen az aggódó hívők sorfala között a legények sietve Szebenybe szállítják szekéren a sokak számára fontos, szép Mária szobrot. A történet szerint, Geresden egy remetebarlangban helyezték aztán biztonságba, és őrizték a remeték. Az elüldözött, pap nélkül maradt katolikus mohácsi hívők ide jártak aztán a török hódoltság alatt titokban imádkozni egészen addig, amíg vissza nem került az eredeti helyére. A Boldogasszony-szobor hosszú vita és huzavona után került vissza Mohácsra 1956-ban, ugyanis több szakértőt kértek fel az eredet-megállapításra, mert a szobor stílusát vizsgálva nem mindenki számára volt meggyőzően az eredeti darab. 

   A freskó terveit és színes vázlatait a budapesti központi egyházmegyei hivatal és a pécsi egyházmegyei hatóság hagyta jóvá 1953-ban. 

   A freskókat Takács István (1901–1985) mezőkövesdi festőművész készítette el. A művész főleg egyházi festőként ismert. Szenteket ábrázoló freskói megtalálhatóak többek között a mezőkövesdi Szent László- vagy a kerepesi Szent Anna-templomban.

37976182_2163755073653636_1721203393638170624_n.jpg

Forrás: Tájékoztató a Mohácsi Csatatéri Emléktemplomról / Írta: Tihanyi János apátplébános. A pécsi egyházmegyei hatóság 632/1956. számú jóváhagyásával. Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956

http://www.takacsistvangyujtemeny.hu/kiallitas.html

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr3414148959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Eszter 2018.10.01. 22:24:28

Takács István képeivel, a négy évszak allegóriáival a Kieselbach Galéria árverésén találkozhattunk:
www.kieselbach.hu/muvesz/takacs-istvan_1074
süti beállítások módosítása