Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

BaranyaFolk

2018. június 28. - Mohácsi Örökségvédők

GONDOLATOK A MOHÁCSI FOGADALMI EMLÉKTEMPLOM FELÚJÍTÁSÁNAK VITÁJA KAPCSÁN
Baranyai néptáncosok és népzenészek közösségi oldalán (BaranyaFolk.info) is megjelent Nagy Kálmán 2018 június 12.-én kelt írása a Kolbe Mihály Örökségvédők álláspontjáról. 2026 év fontos jubileum, hiszen a Mohácsi Csata 500. évfordulója lesz. Erre készülve is fölmerül a Csatatéri Emléktemplom tervezett felújításával és átalakításával kapcsolatos mohácsi emlékhely örökségének védelme. A képre kattintva olvasható a teljes cikk.

baranya_logo.png
(klikk a képre)

kepeslap-1964.jpg

Mohács, Fő tér a Fogadalmi templommal, képeslap 1964
Forrás: http://egykor.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr6414080789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csordás László 2018.08.15. 09:54:31

Ma aug.15.-én Mária Nagyboldogasszony napján Mohácsra jön egy újságíró.Mielőtt találkoznánk vele, van néhány előzetes gondolatom, amit azért írok le , mert a találkozó után ismét írnék arról, miként zajlott a beszélgetés.
Ezért röviden.- a felújítás szigorúan szorítkozzék a pályázati kiírásban foglaltakra. Azaz távolítsák el az évtizedek óta tartó beázásokat megakadályozni nem képes tetőhéjazat burkolatait és készítsenek olyan védő burkolatot, amit kellően felkészített szakemberek kell hogy elvégezzenek. A munka során vegyék figyelembe az utóbbi csapadékos időjárási viszonyokat.
- az északi homlokzat , a főbejárat és az ahhoz felvezető lépcsősor visszabontása és újra készítése, megszüntetve ezzel a csapadékvíz akadálytalan beáramlását a templomtérbe.
- a kupola körablakainak külső védelme, szigetelése a további beázások megakadályozására,
- az évtizedek alatt leázott belső vakolat eltávolítása és kellő száradási idő után új technológia alkalmazásával új vakolat felhordása
- a Kolbe féle mozaikok, egyéb falfestmények restaurálása, a kupola festéséhez pályázat kiírása.
- előzetes tanulmánytervek készítése neves hazai képzőművészek, restaurátorok bevonásával, a nyolc év múlva esedékes 500.-ik évforduló méltó megemlékezésére.Ebben kihagyhatatlan a MTA.Történettudományi Intézetének vezetője Dr. Fodor Pál és az Intézet érdemes munkatársainak csoportja.

Minden más belső átalakításra a felújításokat, javításokat kivéve nincs szükség.Ha mégis akkor az előoltár teljes eltávolítása legyen az első.A szószék pedig érintetlenül maradjon.
Az éppen aktuális plébános pedig nagyobb tisztelettel viselje hivatalát és adjon hálát a Mindenhatónak, hogy ebben a különleges objektumban misézhet.

Garay János soraival zárom gondolataimat.

Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket,
A lelkes eljár ősei sírlakához,
S gyújt régi fénynél új szövétneket.
S ha a jelennek halványul sugára,
A régi fény ragyogjon fel honára. Részlet az Árpádok - ból

DSzJ 2018.08.15. 12:16:13

Csordás László korrekten felsorolta az örökségvédők javaslatait, amit az országos nyilvánossággal közölni igyekszünk. Köszönjük, Laci!
Ismétlésül kiemelem közülük a legfontosabbakat, amelyek kérdésesek:
- felújítások a leírása szerint,
- a szószék maradjon meg a hozzá tartozó mozaikokkal,
- a tamburban körbefutó színes üvegablakokat restaurálják kicserélés helyett.
Hívekkel szembeni miséző oltárt a II. Vatikáni zsinat kötelezően rendelte el, lebontani nem lehet.. Semimiféle belső átalakítás költsége nem fér bele a rendelkezésre álló pályázati összegbe. Igy tudjuk.
A többi összes javaslatával egyetértek. Beleértve az elképzeléseket az 500. évfordulóra.

-
süti beállítások módosítása