Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Korabeli kiadvány:

2018. június 23. - Mohácsi Örökségvédők

„TÁJÉKOZTATÓ” A MOHÁCSI CSATATÉRI EMLÉKTEMPLOMRÓL

Írta: Tihanyi János apátplébános
A pécsi egyházmegyei hatóság 632/1956. számú jóváhagyásával / Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956

3000 magyar község, 52 város és 25 vármegye udvarából hoztak
egy-egy kilogrammos emlékföldet az összefogás jelképeként
a Fogadalmi templom alapításának ünnepségére. 

A Csatatéri Emléktemplomot bemutató kiadványt Tihanyi János mohácsi apátplébános írta meg 1955 decemberében. Az író tartalmilag a teljességre törekedett, ezért igen sokrétű információk találhatók meg ebben a 56 oldalas füzetszerű „tájékoztatóban”.

A templom különböző részeinek és az ott található látványosságok részletes bemutatásán túl a templom tervezési-, építési történeti hátterét is igen alaposan ismerteti. Leírja, hogy a templom alapjaiban „3000 magyar község, 52 város és 25 vármegye udvarából felvett egy-egy kilogrammos emlékföld csomagot egyesít magában, hogy ez a Nemzetet – ha élni akar – az összefogásra és testvéri szeretetre buzdítsa.” – írja Tihanyi. Tihanyit tekinthetjük a templom krónikásának is, mert a templomon való munkálatokat végző iparosok, iparművészek, képzőművészek, tervezők, valamint a jelentős hazai és helyi adományozók neveit is megörökítette felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot teremtve a jövő helytörténészeinek. Műszaki leírást ad a mozaikkép készítés különböző technológiai eljárásairól, néven említi a kivitelező alkotót, a város jeles meserét Kolbe Mihályt. Mindezeken túl még pénzügyi elszámolást is készített, hogy mikor mire költötték a befolyt adományokat.Pénzügyi terv is található a kiadványban, a hátralevő munkálatokat finanszírozásához.
   Kolbe Mihály Örökségvédői e kiadvány eredeti példányának szkennelt változatát őrzik. A digitalizált változat elérhetőségét az Ászokfa blog bocsátotta a rendelkezésünkre és itt olvasható: http://aszokfa.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1163003

tajekozt-mohacsicsatateriemlektempl_irtatihanyij-apatpleb1956_kezirat_prtsc01_cimoldal.jpg

A kiadvány első oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr3014067349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása