Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Gondolatok a Mohácsi Fogadalmi Emléktemplom felújításának vitája kapcsán

2018. június 18. - Mohácsi Örökségvédők

Gondolatok a Mohácsi Fogadalmi Emléktemplom felújításának vitája kapcsán

"Minden olyan nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi,
vagy semmivé tenni hagyja, saját nemzeti létét gyilkolja meg.”

(1826-ban írta ezeket a gondolatokat Kölcsey Ferenc a Mohácsi csata 300. évfordulóján.)

A minap néhány történelmet kedvelő baráttal a Mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplését előkészítő tanácskozáson vettünk részt, melyet a csatával foglalkozó történészek és régészek szerveztek a teljes összefogás és a kölcsönös együttműködés jegyében. Bennünket megfogott az a közös tenni akarás és ügyszeretet, ahogy ezen az ismert szakemberek "egójukat" feladva (mintegy 8 évvel a jubileumi évforduló előtt) a siker érdekében a csatatér kutatásához csatlakoztak.

Ez a találkozó akaratlanul felidézte azon dicső elődeink példáját, akik a múltban egymás kezdeményezéseit tiszteletben tartva sokat tettek azért, hogy a város és lakossága méltóképpen megőrizze a csata és a csatában meghalt vértanúk emlékét. Ismeretes és dicséretes, hogy a múltban a csatára való emlékezés fő zászlóvivőit a Római Katolikus Egyházvezető tisztségviselői zömében Pécsi püspökök között kell keresnünk.
  Ők voltak azok, akik az 1700-as évek második harmadától a város nagyban kicserélődött és többségében betelepült soknemzetiségű lakosság figyelmét felhívták a Mohácsi csatamezőn történtekre, a vértanúként meghalt hősök tiszteletére és a megemlékezés fontosságára.
  Ők rakták le a máig élő emlékezet első emlékköveit. Eszterházy Pál László pécsi püspök azzal, hogy az 1783-as második, ún. Győztes Mohácsi Csata 100 éves jubileumára 3 nagyméretű csataképet rendelt korának legjelesebb történelmi festőjétől, Dorfmeister Istvántól: a vesztes- és a győztes mohácsi csatákról, valamint II. Lajos király páncélos képét.
  A II. Mohácsi csata jubileumán közszemlére tette a képeket a püspöki kastély termeiben, hogy a hosszú török népirtó uralom után betelepülők is megismerhessék új hazájuk sorsfordító eseményeit. Makkai György akkori plébános a plébániakert haszonélvezetének jövedelmét is felajánlotta az újonnan érkezőknek, hogy ezzel is elősegítse az elesett hősök iránti tiszteletüket és emlékezetüket.
  Király József pécsi püspök ezt a kezdeményezést viszi tovább, amikor 1807-ben a szomorú emlékű csata napját összekapcsolja Keresztelő Szent János fejvételének egyházi ünnepével és hivatalosan is augusztus 29.-ét jelöli ki a csata emléknapjává. Mindezeken felül jelentős pénzalapot biztosít arra, hogy az itt élő nemzetiségiek évről évre ezen a napon, saját nyelvükön egyházi szertartásokkal és ünnepi beszédekkel magyar testvéreikkel együtt emlékezhessenek.

Végül 1817-ben a Kálvária Csatatéri Emlékkápolna felépítésének lehetőségét is megteremti arra, hogy arra a helyre építteti ahol a hagyomány szerint az egykori pécsi egyetem diákjai a csatában utolsó rohamukra indultak. 1859-ben Grix György pécsi püspök a mohácsi ún. Csatatéri Emlékkápolnát, (amit addig csatatéri kilátónak is használtak és már jócskán leamortizálódott) kibővíttette és úgy építtette újjá, hogy benne addig a püspöki kastélyban kiállított 3 képből 2 (az I. és a II. Mohácsi Csata Emlékképei) végső helyet és nagyobb nyilvánosságot kapjanak.
  Mindkét építtető félreérthetetlenül hangsúlyozta a kápolna csatára utaló emlékjellegét. Ennek bizonyítéka a főbejárat homlokzatának kronosztikonja, mely elárulja az építés idejét, és azt, hogy a mohácsi csatában meghalt hősök emlékére épült "SIT VT GLADIS MOHACSIENSIS" és a bejárat bal oldalán lévő fülkében álló II. Mohácsi Csatához kapcsolódó ágyú, mely Bádeni Lajos seregeinek felszereléséhez tartozott.
  Ez az emlékhely a második átadást követően még tovább bővült csatára utaló jellegekkel (lásd: torony, Haranghy Jenő üvegablaka, illetőleg Gebauer Ernő faliképei).
  Ezt az egyházi elkötelezettséget és hagyományápolást vette át Mohács város katolikus képviselő testülete, amikor úgy döntött, hogy a város erősen megnövekedett népessége miatt egy sokkal nagyobb, hatalmas Emléktemplomot s egyben emlékhelyet építtet a csatára való emlékezet és annak hősei iránti tisztelet jegyében. Dr. Rühl János kórházigazgató példáján felbuzdulva (aki felesége csodálatos felgyógyulása kapcsán tett fogadalma értelmében 200 Ft-ot ajánlott fel az építendő Emléktemplom javára) megindult a Mohácsi lakosság közadakozása.
  A templom tehát EMLÉKTEMPLOMKÉNT, a Mohácsi Csata és a csata hőseire való emlékezés jegyében, nagy nehézségek árán (8 tervmódosítás és többszöri pénzátcsoportosítás után) jelentős időbeli csúszással 1926 és 1940 között született meg, egy olyan sorsfordító időszakban, amikor átéltünk egy vesztes világháborút, Trianon sokkját és egy gazdasági világválságot.
  Nem egyházi pénzből létesült, hanem egy kivérzett és szétesőben lévő, megcsonkított ország népének fillérjeiből, az összefogás, a testvéri szeretet és a mohácsi csata vértanúinak tisztelete jegyében. Ezt jelzi az a 3.000 magyar falu, 52 város és 25 megyeháza 1-1 kg-os emlékföldje is, amely a templom alapjába lett beépítve.
  Ez a templom sosem volt és jogilag nem is lehetne a Mohácsi Belvárosi Plébánia tulajdona, még csak nem is egyedül Mohács városé, hanem egész Magyarországé! Nem is csupán Mohács vagy Baranya megye, hanem egész országunk népe akarta létrehozni a csatára való emlékezés jegyében, mint EMLÉKTEMPLOMOT. Erre törekedtek a templomot megálmodó tervezők, iparművészek, építők és a későbbi személyes adakozók is, akik mindannyian emléket akartak állítani. Jellemző, hogy már eleve úgy építették, hogy az építés fontos szakaszai, a templom szimbolikája számos szállal kötődjék az 1526-os mohácsi tragédiához, mégpedig úgy, hogy a nagy tragédiából minden kor magyar embere erőt tudjon meríteni.

Az egyes templomrészek átadásait is a csata időpontjához kötötték:
- Szentély:                                 1933. augusztus 29.-én
- Templom szentelése, átadás: 1940. augusztus 29.-én
- A mai szembe miséző oltár:   1986. augusztus 29.-én

A templomban található történelmi alakok egyúttal nemzeti történelmünk kiemelkedő személyiségei: Szentek és boldogok, akiknek példájából ma is erőt, kitartást és hitet meríthetünk. Nagyon igaza volt városunk nemrég elhunyt képzőművészének, Szökőcs Bélának, aki a templomról többek között ezt írta:

„Maga az Isten háza és a benne lévő művészi alkotások hűen őrzik a magyar történelem dicső és sajnálatos eseményeinek állomásait, kiemelkedő személyiségeit.”

Ezzel szemben a mostani egyházi vezetésnek egészen más az álláspontja. Mi, amikor felemeljük szavukat a szerintünk átgondolatlan újításokkal szemben, nem harcolni akarunk, csupán elődeink emlékezetét védjük és a templom már meglévő értékeit akarjuk megőrizni. Nem értjük például azt az eredeti főoltárt lebontani mely őseink adakozásaiból született és évtizedek óta ad megillető helyet a Tabernákulumnak és egyetlen korabeli emlékünknek, a Mohácsi Boldogasszony szobrának, valamint azoknak a gyertyatartóknak, amiket a Világháborút túlélt mohácsi katonák készíttettek a hála és a hősök iránti tisztelet jegyében.
  Tisztában vagyunk azzal, hogy a mai liturgiában nem használják a szószéket, de azt már nehezen értjük, hogy az immár egyháztörténetivé vált emléket miért kell eltüntetni, főleg akkor, ha tiszta művészeti értékeket hordoz és az eredeti építési terv szerves részeként ma is esztétikai élményt nyújt. Azzal, hogy csodálatos mozaik díszeit kirakják a kialakítandó gyermekmegőrzőbe (ahol a turisták nem is láthatják) a sokat hangoztatott turisztikai szempontok már nevetségessé válnak. Nem is beszélve arról, hogy ezzel városunk büszkeségét, a neves mohácsi festő- és grafikus művész, Kolbe Mihály emlékét gyalázzák meg.

Végül számunkra ugyanúgy talány, hogy G. Michael Gausing, ismert művész értékes, színes üvegablakait miért kell körben, átlátszó fehérre cserélni. Mivel a nonfiguratív üvegablakoknak speciális szín-jelképrendszere van, mellyel szorosan kapcsolódik a Mohácsi csata emlékéhez.
  Számunkra is öröm, hogy a templom pályázati pénzekből megújulhat, de ez ne a már meglévők kicserélésével történjék, hiszen köztudott, hogy az Emlék-templom ma sem befejezett és az állagmegóváson túl ez a pénzösszeg arra is alkalmas lehetne, hogy a templomtervezők elképzeléseinek eddig elmaradt részét is megvalósíthassuk. Már csak azért is, mert (mint tudott) a Csatatéri Emlékhely megtalálásáig és felépítéséig a templom nem csupán Emléktemplom volt, hanem a Mohácsi megemlékezések fontos helyéül szolgált.
  2026-ban a Mohácsi Csata 500. jubileumi évfordulóját fogjuk ünnepelni. 8 évünk van a méltó felkészülésre, s hála az isteni Gondviselésnek, ennek lehetősége is adott (egy sikeres pályázat), hogy a valóban szükséges templom- rehabilitáció mellett esetleg megmaradó pénzt a tervezők által megálmodott, (de még nem megvalósított) részletekre fordítsuk. Ilyen lehetne például a torony fölépítése, a Stehlo Lili által elképzelt freskók elkészítése, vagy a templom közvetlen környezete emlékhely jellegének erősítése (pl.: Vármegyék címerpajzsai)

Mi nem szeretett Egyházunkkal és Püspök Urunkkal akarunk harcolni, csupán őseink emlékezetét kívánjuk megőrizni és ápolni, amit úgy érzünk: szent kötelességünk. Nem üzengetni és megkérdőjelezni akarunk mindent, hanem egymás érveit meghallgatva és átgondolva, megtisztult lelkiismerettel konszenzusra törekedve és együtt gondolkodva a régészekhez és történészekhez hasonlóan, egymással összefogva méltó módon emlékezni közelgő jubileumunkra.

Mohács, 2018. 06.12.

Kolbe Mihály örökségvédők
Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

mohacs-fo-ter-a-fogadalmi-templommal-_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr3714056974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pókáné Márton Ica 2018.06.19. 21:24:53

Gratulálok az iráshoz!!! Benne van minden fontos információ, mely segít megismerni a múltat...szeretet...összefogás!!!!
Remélem nekünk is sikerül hasonló összefogással,szeretettel megmenteni csodálatos templomunkat!

Kálmán Nagy 2018.06.30. 20:43:42

A FOGADALMI TEMPLOM KÉPE ALÁ:

Keleti, bizánci kupolája, a magasból a térre néz,
Közel száz éve mégis az egész templom most se kész,
Az összefogás hozta létre,s a nagy nemzeti öntudat
Egy szerte-szabdalt ország népe, Megfogyva bár!- Példát mutat.

Egymástól erővel elszakítva, gyűjtött rá pénzt a sok magyar,
Alapját : falu , város földje adta,-" Mi éltetőd, s majd ez takar!"
Emléket állít őseinknek, kik törökkel vívtak vad csatát,
S Mohács mezején hősként haltak, hogy megvédjék a szent hazát.

Kiontott vérük padlója jelzi,Fekete kereszt az elnyomást,
Közte fehér szín, új reményt ad,hogy lesz még itt feltámadás!
Oltárán ott áll Mária szobra, ez mi a korból megmaradt,
Mintegy jelzi, hogy szövetségünk fő patrónánkkal nem szakadt!

Mellékoltáron nagy királyok, a boldogok és szentjeink,
A példájukkal erőt adnak és fentről óvják lépteink
Övezi őket csodás látvány,Sok színben pompázó ablakok
Mondáink idéző üvegképek, Mária útja és angyalok

Égi anyánk!- most arra kérünk:, óvd meg templomod kincseit,
Mindazt, mit dicső elődök építettek,- tisztelvén a csata hőseit!

DSzJ 2018.07.18. 16:35:56

Július hónap vasárnapjain Bacsmai László plébános úr hirdetett ki újabb ismertetést a Csatatéri Emléktemplom - közimerten használt nevén Fogadalmi templom felújítási és átalakítási terveiről.
Az Örökségvédők hetekkel korábban levélben kértek időpontot az Főtisztelendő püspök úrtól ilyen jellegű megbeszélésre.
A Pécsi Egyházmegye püspöki titkárságvezetője e-mailben értesítette az Örökségvédőket erről a múlt hét végén a következőképpen:

" A plébános úr vasárnapi tájékoztatásának megfelelően ő és az egyházmegye gazdasági igazgatója a közeljövőben egy harmadik találkozót tart a Mohácsi Fogadalmi Emléktemplomot érintő beruházásokkal kapcsolatosan. Ezen a találkozón nyílik ismételten lehetőség a felújításokat érintő és kompetens kérdések megfogalmazására.

Bízunk abban, hogy a tájékoztató véglegesen megnyugtatja az érintett híveket, különös tekintettel a téves információkat tartalmazó és zavarkeltő híresztelésekkel szemben.
Bizalommal tekintünk a jövőbeni közös örömeink együttes megélésére.
Ehhez kérjük a támogató, imádságos együttműködést.. "

Időpontja a kihirdetés szerint: 2018. 08.06. hétfő 18:00.
Helyszíne terv szerint a Fogadalmi templom lesz.
Annak imádságos tere segítse a híveket átgondolt véleményük kimondására, műemlékvédelmi javaslataik, örökségvédő érveik közlésére!

Csordás László 2018.07.23. 19:50:25

Itt van előttem a püspökség tájékoztatója az elnyert pályázatról. Abból idézek. " Fogadalmi Emléktemplom felújítása: Az épület teljes körűépítészeti felújítására kerül sor, mely magába foglalja a lapostetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz elvezető rendszer építését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét. "
Ennyi és nem több.Jó lenne, ha a Csatatéri Emlékkápolna felújítása, látogathatósága biztosítása , a két Dorfmeister kép élvezhetővé tétele megfelelő fény kialakításával is belefért volna a pályázati pénzek okos felhasználásával, ha már a vallási turizmus az egyik motivációs tényező. Ami a közbeszédből kiszűrődik, a belső változtatásokról, az felesleges, sőt megengedhetetlen.Ott minden darabnak története van, funkciója van, ezért hozzányúlni bontó eszközzel, vagy szándékkal, megengedhetetlen. Szekszárd egyházi objektumait nem ismerem, ott alkossanak véleményt a szekszárdiak. Báta esetében már más a helyzet.A bátai Szent Vér templom története, legendája, összefüggése a mohácsi csatával, II. Lajos király személyes történetével tartalmas és méltó lehetőséget teremthet a zarándok turizmussal.Már csak a dunaszekcsői kápolna hiányzik a sorból, ahol a korabeli leírások szerint a királygyilkosság történhetett. A Csele patak történet hihetőbbnek látszik, de azért a kis kápolna újrateremtése, akár a Jankovics - Bésán kápolna arra alkalmassá tételével is szépen kikerekítené a történetet.Mielőtt egyházi kiátkozással kellene szembenéznem, van itt még valami. Ismét idézek a mohácsi plébánostól a közelmúlt jelentős eseménye során elmondott beszédéből : ....az ünnepet meg kell tisztítani a hősi virtustól és a szomorú ízétől egyaránt.Ehelyett keresztény tartalmat szeretnénk adni a megemlékezésnek.Ebben az összefüggésben helyezhető el Szent István is mert Krisztust követte és szolgálta. " A mohácsi plébános úr szépen leegyszerűsítette a dolgot.Tisztítsuk meg ezt a ma már plébánia templomot mindenféle rárakódott hősies virtustól. Szeretném tudni mely virtustól.? A virtus azoknak a katonáknak a szívében, lelkében, kardjában volt, akik Jézus ! kiáltással a törökre rohantak és ott lelték halálukat a mohács alatti mezőn.Szomorú ízétől? Hát ebben talán egyetérthetünk .492 éven át a gyász és a mély szomorúság hatja át ezt a várost és benne ezt az Emléktemplomot.
Költőink, íróink, kezdetektől ebben a hangulatban és stílusban fogalmaztak.Kövesi Józsefné által összegyűjtött irodalmi hagyaték bőséggel tájékoztatta egykori tanulóit, de tájékoztatja mindazokat is, akik ismerték, tisztelték, szerették őt.Ebből a tanulmánykötetből idézni itt és most nem lehet. Az Emléktemplom létrehozásának gondolata, célja, a gyakorlati megvalósítása, a felszentelése, az ország széles népességének gondos odafigyelése közepette történt, a magyarság összefogásának fontosságát szimbolizáló apostoli kereszttel, nem hagyható ki a mai pályázati pénzek elnyerése okozta eufóriából. A fent idézett felújítás már nagyon régóta szükséges volt. Miután a pécsi egyházmegye lett a tulajdonos, az ő kompetenciája az anyagi fedezet biztosítása, amely most a pályázat segítségével, minden magyar adózó állampolgár adóforintjaiból széles társadalmi hozzájárulás, nem pedig kegy.Az emléktemplomba járó hívek tisztelettudó beleegyezése ugyanakkor nem elegendő ahhoz, hogy a pályázati kiírástól eltérő belső " átalakítás" a város , a megye, az ország széles közvéleménye kikerülésével végbemenjen.Ez a személyes véleményem erről, csatlakozva minden művészeti érték, hagyomány, nemzeti örökségünk védelmében, megőrzésében tett állásfoglaláshoz. Az Emléktemplom maradjon Emléktemplom, adjon helyet mind a katolikus egyház mind pedig a nemzeti ünnepek, megemlékezések arra méltó rendezvényeinek egyaránt.

Mohácsi Örökségvédők 2018.07.23. 20:06:07

@Csordás László: Köszönjük szépen a hozzászólást, a személyes véleményt!

Csordás László 2018.07.25. 21:11:50

A fogadalomról néhány gondolatot .A fogadalom egy olyan nyilvános megnyilatkozás, amelynek óriási erkölcsi súlya van. Nem hasonlítható össze holmi elhamarkodott esküvésekkel, pillanatnyi érzelmi túlfűtöttség okozta ígéretekkel. A fogadalom egyszeri és megváltoztathatatlan, amit hosszas szenvedés, megalázottság, megszégyenítettség után , mintegy megtisztultság után, megszabadulva a terhektől, átgondoltan hoz meg az ember, vagy hoz meg egy közösség, amely közösség óva int az elhamarkodottságtól, könnyelműen kimondott nyilatkozatoktól.A Mohácsi Fogadalmi Emléktemplom, ezért több és más mint a plébánia templomok úgy általában. Mint mohácsi polgár, aki viszonylag talán többet tudok a magyar történelemből. Erkölcsi kötelességként lekűzdhetetlen kényszert érzek ahhoz, hogy átadjam mindazt amit minden mohácsinak és mindenki másnak is ugyanilyen erkölcsi kötelességből tudnia kell mindarról, ami itt 1526 - ban történt.Az előzményekről, a csatáról magáról, majd annak következményeiról, ami nem csupán a 150 évig tartó hódoltság, hanem további évszázadokra meghatározta Magyarország sorsát. Nem a hódító Oszmán birodalomról van szó. Sokkal többről. A mi országunk mindenkori uralkodóiról, a vele kézenfogva járt történelmi egyházainkról. A történet a Honfoglalás közel évszázados történelmével kezdődött és tart a mai napig.A történelmi események epizódokká redukálódtak, alig tanulnak a gyermekeink, unokáink ezekről az epizódokról.Ezért ők mindezt másként látják.Hogy ez helyes - e, vagy nem, - nem tudom.Szerintem nem helyes. A mi népünk történelme, amíg magyar él e földön, nem átugorható, megkerülhető. Azok a tanulságok amiket jól , sokszor vagy többször rosszul vontunk le, mind magukban hordozták a mi népünk történelmének alapos ismeretét.A Mohácsi csata egy jelentéktelen hadi cselekménye volt a Szulejmáni oszmán birodalomnak. Nekünk a magyar királyságnak egy beláthatatlan , felfoghatatlan veszteség, egy idegen fiatal királynak a végzet, Habsburg feleségének Máriának csak egy vesztes csata, aminek következményeként a lehetséges legnagyobb kimenekített érték a már amúgy is kifosztott kincstárból. Nekünk máig egy olyan vesztes csata, amely alig másfél óra alatta halálba küldte az ország vezető egyéniségeit, főpapjait, a behívott külföldi segédcsapatokat és mindenkit, aki nem tudott onnan elmenekülni.Hosszú volt a csend.Alig néhány hónap után már két királyunk is volt egyszerre.A csatából kimenekültek, az onnan távolmaradottak, hamar kiválasztották a maguk uralkodóját. Aztán ahogy változtak az erőviszonyok, úgy váltottak köpönyeget az alattvalók. Alig távoztak a törökök, úgy alig változott az ország Rákóczi fejedelem alatt.Valami nem változott.A hűtlenség . A hamis eskük, Rákóczi zászlajának, a nagyságos fejedelemnek. Éppen hogy a bujdosók előmerészkedtek, az 1848 - 49 -es forradalom és szabadságharc újra központi helyre tette a függetlenséget a Habsburg birodalomtól. A cári segítséggel levert szabadságharc ismét próbára tette a hűséget. A magyar hűséggel mindig volt egy kis baj.Rendszerint rossz oldalra volt irányulva.
Hogy ne nyújtsam a fogadalom megértéséhez vezető utat tovább, mindkét világháborúban vesztettünk., mert a hűségünket odaajándékoztuk az érdemteleneknek, akiknek volt egy közös ismertetőjegyük.Mindannyian az elpusztításunkra törtek, rútul kihasználtak, kifosztottak, megaláztak, szégyenbe taszítottak minket. Így ilyen több évszázados gyalázat közepette alakult, formálódott a fogadalom lényege, eszmeisége .Nekünk itt Mohácson. Nekünk ez a csekély szimbólum jutott, épült szépült ahogy jutott rá. Fékezte ezer féle ostobaság, ideológiai tévelygések, a bürokraták butasága, az alattomos birtoklás, az egyházi és világi érdekek állandó versengése. A ki az erősebb vetélkedéshez eszközként való gátlástalan felhasználás.Hát most történt végre valami, ami talán láttatja majd minden gondolkodó ember számára, hová romlott a fogadalom jelentése, a megemlékezés amortizációja, miként tűnik el az emlékezetből költőink intő szava, miként válik hétköznapi egyházi eseménnyé, szakrális rendezvénnyé egy nemzeti szimbólum. A Szent Jobb István királyunk keze, nemzeti ereklyénk mohácsi jelenléte úgy igazán, teljes mélységében most gondolkodtat el, közeledve az augusztusi évfordulóhoz. Az ő fogadalma annak idején megvalósulva látszik. Él a keresztény Magyarország. A nép , a nemzet fogadalma a Mohácsi Fogadalmi Emléktemplom megalapításában, a felszentelésben vajon megvalósul egyszer?Talán ha újra megtanuljuk, értelmezzük mire is tettünk akkor fogadalmat. Amíg ezt nem tesszük meg, ne nyúljunk az objektumhoz modernizációs céllal, de védjük meg a romlástól, javítsuk ki a károkat, újítsuk fel úgy ahogy a pályázati kiírásban szerepel. Ez a személyes véleményem és kérésem.

Csordás László 2018.07.26. 12:44:35

Évek óta ápolok egy gondolatot, egy ötletet, egy javaslatot magamban, de miután ezzel semmire nem megyünk, most közreadom, mert talán még másoknak is megtetszik és támogatásra érdemesnek tartják.
Itt előttem már mindent pontosan megírtak, azt ismételni feleslegesnek látom. Azt is tudjuk hogy 8 év múlva az 500.-ik évfordulót tarthatjuk..Azt még nem tudjuk, hogy kik tervezik, szervezik ezt az európai hírű, rangú rendezvényt. Az előzetes tájékozódás már megtörtént ebben az évben.
Ugyanúgy mint ahogy Szigetváron, - szinte kihagyva a város arra felkészült vezetőit, érintett résztvevőit - nem szeretnénk. De azt is világosan látjuk, hogy ezt az évfordulót a korabeli 3000 falu, 52 város és 26 megye székhely kell újra megjelenítse. Talán még hozhatnak újra egy zacskónyi földet is lakóhelyükről, ahogy akkor. Lelki szemeimmel látom a kis delegációkat, népviseletben, templomi zászlóikkal, címertábláikkal.a megemlékezés nevesített kis koszorúikkal. Lehet, el sem férünk majd a Széchenyi téren, de helyet készítünk a Fogadalmi Emléktemplom körül a modern technika segíti a lakosság és a vendégek pontos és hiteles tájékozódását. Ha a mohácsi búsójárás szombat - vasárnapja elbír 40 - 50 ezer látogatóval,
akkor ez a rendezvény is kezelhető, minden szempontból.
Európai uniós programmá lehet ezt szervezni, az anyagi, pénzügyi fedezetét is bizonyára.
A rendezvény programjának kidolgozásához széles körű tájékozódás után tervező, szervező csoportot kell létrehozni, akik önkéntes munkával, alkalmasságuk előzetes felmérése után megkezdhetik azt a munkát, amihez adott a kompetenciájuk, amely munka kiinduló projekt a bizonyára kinevezendő kormánybiztos és stábja tervező, szervező munkájának.
A helyi projekt megalkotásában szívesen részt vennék, ha erre alkalmasnak találnak.Az önkéntesség felajánlása alapvető fontosságú, az nem lehet, hogy kiemelt jövedelemszerzés szándéka uralja a csoportot. A projekt ugyanakkor igényli a felelős szakemberek bevonását, anyagi, technikai, pénzügyi és egyéb felelős területeken. Tisztes egyensúlyban kell legyen a világi és az egyházi programelemek aránya. Mindez a kormány által létrehozott Emlékbizottság által összefogott, a részfeladatokat munkacsoportokba szervezve valósítható meg.A rendezvény a történelmi hűség maximális figyelembevételével, az évforduló jelentőségét kiemelten, a hazai és a nemzetközi figyelem időben , térben kulturált felkeltésével valósulhat meg.Tudom, ez ma sem lenne egyszerű és könnyű, ahogy 6 - 7 - 8 év múlva sem lesz az.Ezért a projekt tervező, szervező csoportjának olyan munkát kell végeznie, aminek eredménye nem gerjeszthet hamis illúziókat, indulatokat, nem erősíthet más népek , nemzetek ellen ellenszenvet, hanem kizárólag a történelmi hűség talaján, az őszinte tisztelet , a tiszta kegyelet, békés megbocsájtás, a kor sajátosságai megértése, a tanulságok pontos megfogalmazása kell és lehet a valódi cél.
A rendezvényt megelőzheti egy sor motívációs esemény, tudományos konferenciák, néhány évfordulós kiadvány kiadása , kiállítások, alkalomhoz illő koncertek, egyházi rendezvények, ahogy ezek követhetik is a rendezvényt országos szinten, a fővárosban és a megye székhely városokban a városokban és a falvakban.
Számtalan ötlet fogalmazódhat meg már a rendezvény előtt, amelyeket akár díjazni is kell.Végeláthatatlan a majdani javaslatok száma, aminek kiértékelését komolyan kell venni.
Mindent itt most erről nem lehet felvezetni, de az idő , a 8 év gyorsan elszáll, a munkát el kell kezdeni.

Mohácsi Örökségvédők 2018.07.26. 17:46:43

Kedves László! Érdekes az ötlet. Talán még korai a szervezés a nagy napra, de valóban szükséges az előkészület. Reméljük, a Mohácsi Örökségvédők kis csapata nem csak fennmarad, hanem ki is bővül addig, és jelen lehetünk mohácsi örökséget érintő programban.

DSzJ 2018.07.28. 18:55:47

Fentebb olvasható:
"Évek óta ápolok egy gondolatot, egy ötletet, egy javaslatot magamban, ... most közreadom, mert talán még másoknak is megtetszik és támogatásra érdemesnek tartják. ... "
Nekem nagyon tetszik, és bízom megvalósulásában! Körültekintő és részleteiben is eléggé átgondolt elképzelés - szerintem. Miért ne lehetne egyetérteni vele? S ha a közakarat is helyeselné ... ! ?
süti beállítások módosítása