Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

A nap képe: A Szent László kápolna mozaikképei

2018. július 27. - Mohácsi Örökségvédők

A SZENT LÁSZLÓ KÁPOLNA MOZAIKKÉPEI A FOGADALMI TEMPLOMBAN

pozsarkocsaba_fogad-templ2016-0816_foto49.jpg

Az oltár alsó része siklósi márványból készült 1945-ben, benne a szentsírral. Felette piszkei márvány keretben öt, 1953-ban kirakott mozaikkép látható. Mint a templom összes mozaikképét, ezeket is Sztehló Lili üvegművész tervei alapján Kolbe Mihály festőművész rakott ki, magas művészi és

technikai szaktudással. A mozaikokhoz muránói üvegmozaikot használtak fel. Ez az időtálló anyag évezredekig megőrzi színét, pompáját.
   Középen áll Szent László aranykereszttel díszített pajzzsal és csatabárddal, balra Boldog Piroska, az ő leánya, és Szent Gellért püspök. Jobb oldalt Boldog Jolánta és Szent Adalbert püspök képe helyezkedik el. A mozaikképeket piszkei márvány veszi körül, amit Podraczky Rudolf budapesti kőfaragó mester készített. Érdemes közelebbről szemügyre venni Boldog Jolánta fátyolát, hogyan oldotta meg a csipkefátyol anyagszerűségének érzékeltetését Kolbe a mozaik-technikával. A csipkés ingujj mozaikkal való kiképzése elgyönyörködtette Tihanyi János apátplébánost is, és külön hívja fel a figyelmet ennek művészi értékére a mohácsi Fogadalmi templomról írt, átfogó leírásában (1956).

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr2214132705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.28. 18:44:30

Részemről nagyon szívesen olvasgatom a fotókkal illusztrált leírásokat. Köszönet értük
"se" szerzőnek!
Gondolom, hogy ezek más látogatók, olvasók számára is értékes tájékoztatások.
süti beállítások módosítása