Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

A nap képe: Magyarok Nagyasszonya szobor

2018. július 26. - Mohácsi Örökségvédők

MAGYAROK NAGYASSZONYA
A Fogadalmi templom védőszentje

pozsarkocsaba_fogad-templ2016-0816_foto45.jpg

A márvány szobor alkotója Szentessy Géza szobrászművész. Az oltár főszobrának alapanyaga ruskicai márvány, melyet a Főváros engedélyével, a Parlament előtt álló Andrássy szobor talpazatáról fűrészelt le a szobrász. 
A fából faragott, plasztikus dicsfény később került a szobor köré. Oszwald György nagymarosi faszobrász készítette el 1951-ben, hársfából. Isteni vagy Isten által kiválasztott személyeket ábrázolnak dicsfénnyel.

A fej körüli dicsfény a nimbusz, ha az egész alakot körülvevő a mandorla (ol. 'mandula'). 
A szobor előtt áll az oltáron a feszület.
Mohács főterén álló templomnak több neve is van. A templom védőszentje Magyarok Nagyasszonya ezért hivatalos elnevezése Magyarok Nagyasszonya templom. A templom létrejötte a csatára való emlékezésre tett fogadalom, ezért a közneve Fogadalmi templom és ezért lett a templom megnevezése Csatatéri Emléktemplom.

A cikk forrása a korábbi cikekkel azonos.

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr8314132699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása