Kolbe Mihály festőművész és a Mohácsi Csatatéri Emléktemplom örökségvédői

Mohácsi Örökségvédők

Mohácsi Örökségvédők

Szólj, szószék!

2018. július 06. - Mohácsi Örökségvédők

SZÓLJ, SZÓSZÉK!
A templom szószékét 1945-ben építették meg. A templom belsőépítészeti munkálatai során, 1950-ben vetődött fel az egyes falfelületek mozaikkal való kirakása és Kolbe Mihály festőművész próbamunkája hozta meg a döntést e technika javára. A mozaikképek és a mozaikablakok terveit Árkainé Sztehlo Lili festőművésznő készítette el. Az összes falon lévő mozaikképet Kolbe Mihály rakta ki velencei üvegmozaikból, és a figurális üvegablakokat Johann Hugo budapesti művész állította össze svájci színes üvegekből.

   A szószék (képünkön) négy homlokzati mozaikján a Szentlélek Isten galamb képében, az őt térdelve imádó két angyal és az Isten Bárányát ábrázoló képek láthatóak. Ezek a mozaikok 1952-ben készültek el. Három évvel később lettek készen a háttér mozaikjai melyeken a hit, remény és szeretet szimbólumai, valamint „Szeresd Uradat, Istenedet” és „Szeresd felebarátodat” feliratok láthatóak.

fogadalmi-templom-pozsarkocsaba-reszlet.jpg

 Fotó: Pozsárkó Csaba

   A templom építésekor az akkori templomépítő bizottság mindig nagy hangsúlyt helyezett a templombelső egységes, művészi kivitelezésére, a minőségi anyagok használatára. Tihanyi János apátplébános a templomról írt Tájékoztatójából* tudhatjuk meg, hogy több alkalommal is folytattak szakemberekkel egyeztető tárgyalásokat. az első kettő tárgyaláson az egyházi-, és egyházművészeti képviselőkön kívül jelen volt Árkay Bertalan az épület tervezője, Árkainé Stehlo Lili festőművész, később Antal Károly szobrászművész is. A harmadik tárgyalást Mohácson tartották, itt beszélték meg a készítendő freskó, festmények, mozaikképek tárgyait és témáit. Ezen a tárgyaláson az akkori plébánoson kívül jelen volt: Kolbe Mihály festőművész, Hites Ferenc és Kövesi József gimn. tanárok, Faragó Gábor ált. isk. rajztanár, Patócs József hittanár, Bognár Antal az emléktemplom gondnoka, Régert József és Horváth József káplánok. A végleges művészi és kivitelezési terveket az egyházművészeti hivatal és a pécsi egyházmegyei hatóság hagyta jóvá.

 Jó lenne tudni, hogy van-e bárkinek is emléke ezekről, a Fogadalmi templomunkat érintő megbeszélésekről! A szószéket ugyanis a ma (2018) ismert tervek szerint hamarosan elbontják, a szószék mozaikjait restaurátor szakember fogja áthelyezni a templom gyermekmegőrzőjének falaira.

* Tájékoztató A Mohácsi Csatatéri Emléktemplomról / Írta: Tihanyi János apátplébános / A pécsi egyházmegyei hatóság 632/1956. számú jóváhagyásával, Jegyzetsokszorosító Üzem, Budapest, 1956

(se)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsiak.blog.hu/api/trackback/id/tr5314098161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSzJ 2018.07.19. 12:40:17

Mindezek alapján teljességgel érthetetlen, hogy a Pécsi Egyházmegye még mindig ragaszkodik a szószék lebontásához. A szószék a mozaikjával a Csatatéri Fogadalmi Emléktemplom legfőbb ékessége, egyik legnagyobb értéke. A mozaik odatervezett, a szószék falába épített, szervesen odailleszkedő szakrális üzenet. Miért pont ezt akarják lebontani? Miféle ártó szándék akarja szétbomlasztani ezt az egységet? Miféle elme szüleménye a térbeli műalkotás síkba terítésének szándéka? Szétbontva darabokra? Nyilvánvaló, hogy közben alaposan megsérül, és csak tört darabjait tudnák egy-egy külön képként restaurálva és a gyermekfogalalkoztató falára aggatni. Nincs megfelelő kifejezés e rombolási tervre.

DSzJ 2018.07.21. 00:04:01

Remek, gyönyörű fotók Pozsárkó Csaba képgalériájában
Mohács Fogadalmi templom
2016. aug. 16.–2018. jún. 10.

photos.google.com/share/AF1QipNtUweeTkWK5FhMSHK-gJZSl2i1KRfMMoQ0hP1idh8ydDNIYwcArprUmKaVRSLsKQ?key=enlPbjg4ajktVC1GV0lpYU9tODlyTkFldE96VkZB

Külön ajánlom a beltéri körbeforgatható panoráma felvételeket.

sztare 2018.07.23. 00:16:47

Szólj, szószék! cikk azon frissiben engem is megszólított - volna, ha lett volna regisztrációm a kommenteléshez. :)
Olvasmányos és velős ismertető cikk lett belőle. Átvételre ajánlom más weboldalakra. Természetesen kizárólag a szerző, azaz a forrás feltüntetésével.
Gratulálok a megfogalmazásához, megjelenéséhez!

Mohácsi Örökségvédők 2018.07.23. 13:20:06

@sztare: Köszönöm szépen! A szerző :-) (se)
süti beállítások módosítása